Preminuo slikar Jovo Ivanović

Ivanović je bio aktivni učesnik Cetinjskog salona jugoslovenske umjetnosti ‘’13. novembar‘’ na Cetinju, na kojem je 1974.dobio i nagradu
248 pregleda 1 komentar(a)
Jovo Ivanović, Foto: Montenegrina.net
Jovo Ivanović, Foto: Montenegrina.net
Ažurirano: 15.08.2017. 16:07h

Poznati budvanski slikar Jovan Jovo Ivanović iznenada je preminuo danas u 85. godini života.

Jovan - Jovo Ivanović rođen je u Budvi, 22. oktobra 1932. godine u trgovačkoj porodici. Po završetku osnovnog obrazovanja u Budvi, jedno vrijeme je lutao i tražio oblast koja ga interesuje. Krenuo je u cetinjsku gimnaziju, pa zatim se obreo u čuvenoj Umjetničkoj školi u Herceg Novom koja se duboko urezala u njegov život, kao i kasniji stvaralački rad.

Ivanović je u istoj školi diplomirao na odsjeku za vajarstvo kod prof. Draga Đurovića. Potom odlazi u Beograd, kod Mila Milunovića, što je značilo prekretnicu za njegov dalji umjetnički put, jer je od čuvenog slikara i profesora poprimio strast za slikanjem mora i svijeta koji njemu pripada.

Poslije Beograda usavršavao se u Francuskoj i Italiji, a studijsko putovanje imao je u Čehoslovačkoj. Prvu izložbu organizovao je u svom rodnom gradu 1964. u zgradi Zeta filma poslije koje je krenuo sa aktivnijim prezentacijama u Italiji i Austriji, Belgiji ... Od 1964. je član ULUCG-a, od kada učestvuje na mnogim značajnim kolektivnim izložbama ovog udruženja.

Među posljednjima je izložba Vrhovi savreme crnogorske umjetnosti u Kulturnom centru u Parizu 2004. godine, a zatim u Bariju, Podgorici i Baru.

Bio je aktivni učesnik Cetinjskog salona jugoslovenske umjetnosti ‘’13. novembar‘’ na Cetinju, na kojem je 1974.dobio i nagradu. Učesnik je više puta i čačanskog salona ‘’ Nadežda Petrović.’’

Uspješno se bavio pedagoškim radom u budvanskoj osnovnoj školi Stefan M. Ljubiša gdje je sa uspjehom držao časove likovnog vaspitanja.

Pored nagrade Cetinjskog likovnog salona na Cetinju dobio je nagradu grada Budve 1974, II Nagradu za slikarstvo u Italiji (Matera), 1976, kao i Nagradu ULUCG za crtež ‘’Milo Milunović", Titograd.

Bonus video: