Ljekovita svojstva muškatnog oraščića

Maksimalan unos ovog začina na dnevnoj bazi ne smije prelaziti 3 grama, jer u koncentracijama većim od 5 grama može da pokaže negativna dejstva, poput nesanice, anksioznosti pa čak i blagih halucinacija
314 pregleda 1 komentar(a)
muškatni orah, Foto: Shutterstock
muškatni orah, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.08.2017. 14:18h

Poznati začin iz tropskih krajeva, muškatni oraščić poznat je još pod nazivom morski oraščić.

Stablo muškatni orah poznato je pod latinskim imenom Myristica fragrans, a pripada u istoimenu porodicu (Myristicaceae).

U povoljnim uslovima stabla narastu do dvadesetak metara u visinu, listovi su ovalni i tamnozeleni, a zvonoliki, žuti cvjetovi imaju poseban miris.

Stabla mogu doživjeti i sto godina. Plod je blijedožute boje i nalikuje marelici. Kad dozrije, vanjski dio ploda (perikarp) puca na dva dijela i otkriva unutrašnjost koja se sastoji od velike crne "koštice" i mesnate, jarkocrvene, mrežaste ovojnice, tzv. arilusa.

Ljekovita svojstva

Muškatni oraščić ima višestruko ljekovito svojstvo, pa je tako dobar za ublažavanje žgaravice, otklanjanja plikova, dijareje, gastroenteritisa. U kineskoj medicini koristio se za upale i abdominalnu bol.

Jedna čašica čaja sa kašičicom narendanog muškatnog oraščića pomaže kod nesanice i anksioznosti.

Česta ljekovita primjena je za probleme probavnog sistema kao što su mučnine, povraćanja, loše probave, proliv, nadutosti i slično.

Takođe poboljšava rad bubrega i jetre. Osim toga, koristi se i u kozmetici za pilinge i uklanjanje akni.

Zahvaljujući svome antibakterijskom dejstvu smiruje upaljenu kožu i crvenilo.

Doziranje

Maksimalan unos ovog začina na dnevnoj bazi ne smije prelaziti 3 grama, jer u koncentracijama većim od 5 grama može da pokaže negativna dejstva, poput nesanice, anksioznosti pa čak i blagih halucinacija.

Upravo zbog toga, savjet stručnjaka je da se maksimalno obrati pažnja prilikom doziranja, prenose Nezavisne.

Bonus video: