SAVJETI

Upozorenje zubara: 7 namirnica koje bi trebalo da izbjegavate

Zbog svoje ljepljivosti, suvo voće se dugo zadržava na zubima, a aktivnost bakterija koje razgrađuju šećer raste, kao i kiselost, pa tako može da dođe do nastanka karijesa
66 pregleda 2 komentar(a)
zubi, izbjeljivanje zuba, Foto: Shutterstock
zubi, izbjeljivanje zuba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.08.2017. 10:14h

Dobro znamo da slatko uzrokuje karijes, a crveno vino ostavlja mrlje na zubima ako ga konzumiramo često. Ali, postoje i druge naočigled bezazlene namirnice koje mogu da naškode zubima i ponište dejstvo oralne higijene.

Navodimo listu namirnica koje vaš zubar želi da izbjegavate. 

1. Sjeme suncokreta 

Imaju čvrstu ljusku koja može da ošteti zube kada pokušavamo da je pregrizemo. Ako ste ljubitelj ove zdrave grickalice, bolja opcija će biti oljušteno sjemenke. 

2. Kockice leda 

Drobljenje kockica leda zubima je nešto što obavezno treba izbjegavati jer oštećuje zubnu gleđ. Kada vršite međusobni pritisak na dva kristala, jedan mora da pukne. 

3. Sportska pića 

Iako sadrže elektrolite koji pomažu mišićima nakon treninga, nemojte da zaboravite da su puna šećera. Ponekad nije loše popiti sportsko piće, ali trudite se da vam to ne pređe u naviku. 

4. Voda s ukusima 

Iako nema šećera, sadrži kiseline koje uništavaju zube. Zbog dodataka kao što su šećer ili kiseline, voda s ukusima i sportska pića menjaju pH pljuvačke – povećava se kiselost, što smanjuje otpornost zubne gleđi. Jednom kada se unište svi njeni slojevi, teško će se obnoviti. Tada zubi postaju osjetljivi na karijes, upale i infekcije. Najbolje je piti običnu vodu. 

5. Suvo voće 

Zbog svoje ljepljivosti, suvo voće se dugo zadržava na zubima, a aktivnost bakterija koje razgrađuju šećer raste, kao i kiselost, pa tako može da dođe do nastanka karijesa, prenosi Zadovoljna.

Preporučujemo za Vas