Hrana koja održava balans hormona

281 pregleda 0 komentar(a)
Bademi, Foto: Shutterstock
Bademi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.07.2018. 10:00h

Iako uvijek uživamo kada pojedemo parče pice ili cijelu čokoladu, sjutradan nas dočeka nadimanje ili pojava bubuljica na licu. To se dešava jer naša ishrana ima veliku ulogu u održavanju balansa hormona u tijelu, koji kontrolišu naše raspoloženje, nivo energije, varenje, metabolizam i libido. Zato treba da znate koje namirnice imaju tu moć da održe balans hormona.

1. Slatki krompir

Vjerovatno znate da većina ugljenih hidrata koje unosite treba da budu složeni, kako bi se bolje varili i apsorbovali. Pored toga, oni održavaju jajnike zdravim. Slatki krompir, braon riža i kinoa stabilizuju nivo šećera u krvi i spriječavaju nagli porast insulina, praveći zdravu sredinu za pravilnu funkciju jajnika. Svakodnevno uključite 50 – 70 g složenih hidrata u obrocima.

2. Krstonosno povrće (iz porodice kupusa)

Kelj, karfiol, prokelj - ovo povrće pomaže jetri da metabolizuje estrogen, glavni ženski hormon, koji kontroliše mjesečni ciklus i održava nivo hormona izbalansiranim. Previše vlakana može izazvati konstipaciju, pa se držite porcije jednake količini jedne šolje dnevno.

3. Losos

Možda ga nećete jesti svaki dan, ali ga treba imati makar jednom nedjeljno na trpezi. Losos je idealna hrana jer je bogata omega-3 kiselinama, koje smanjuju krvni pritisak i nivo triglicerida. Nutrijenti iz lososa imaju i antiinflamatorno dejstvo koje čini kožu čistijom, kosti jačim i zube zdravijim.

4. Avokado

Avokado je takođe bogat omega-3 kiselinama, ali i vitaminima C, E i K, koji najbolje balansiraju nivo estrogena. Zdrave masti iz avokada povećavaju ćelije kože, koje joj daju zdrav sjaj. Dnevna doza avokada je zaista preporučljiva.

5. Bademi

Bademi sadrže zdrave masti, visoku količinu proteina, vlakana i važne vitamine. Takođe su odgovorni za kontrolisanje nivoa šećera u krvi, smanjivanje krvnog pritiska i nivoa holesterola, ali i smanjenje osjećaja gladi. Ovo se sve dešava zbog povećanja nivoa kolecistokinina, koji je povezan s osjećajem sitosti. Pokušajte da ih svakodnevno konzumirate - do 11 badema maksimalno.

6. Ekstradjevičansko maslinovo ulje

"Kraljica zdravih masti" sadrži nezaćine i omega-9 masti, kao i veliku dozu vitamina i antioksidanata. Maslinovo ulje kontroliše nivo šećera u krvi, smanjuje krvni pritisak, rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa.

7. Jogurt

Žive, zdrave bakterije u jogurtu - probiotici, poboljšavaju  zdravlje crijeva tako što stabilizuju nivo estrogena, tiroida i fitoestrogena, što je posebno bitno ako prolazite kroz menopauzu ili PMS. Lactobacillus je najčešći probiotik iz jogurta - pomaže u kontrolisanju intolerancije na laktozu, gasova, dijareje, konstipacije i drugih problema s varenjem. Ako izbjegavate mliječne proizvode, dnevnu dozu probiotika možete unijeti kroz fermentisanu hranu poput miso supe i sličnih namirnica.

Preporučujemo za Vas