Istraga protiv Radovana Aleksića još uvijek bez rezultata

Aleksić je pušteniz pritvora na slobodu u decembru nakon što je sudija prihvatio stan kao jemstvo za ukidanje pritvora
164 pregleda 7 komentar(a)
Predrag Šuković, pokušaj ubistva, Foto: Boris Pejović
Predrag Šuković, pokušaj ubistva, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.08.2017. 05:59h

Pokušaj ubistva policajca Predraga Šukovića već godinu je u fazi istrage, kazala je „Vijestima“ viša državna tužiteljka Vesna Jovićević.

Zbog sumnje da je pokušao da 11. jula prošle godine ubije nekadašnjeg šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, po nalogu tog tužilaštva, 2. oktobra uhapšen je bivši pripadnik vojne obavještajne službe Radovan Aleksić (55).

„Predmet formiran u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, protiv R.A. zbog krivičnog djela - ubistvo u pokušaju iz člana 143 u vezi člana 20 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju sa krivičnim djelom - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 1 krivičnog zakonika Crne Gore, izvršenog na štetu P.Š., nalazi u fazi istrage“, odgovorila je Jovićević na pitanje „Vijesti“ šta se dešava sa tom istagom.

Aleksić je pušten na slobodu u decembru nakon što je sudija za istragu Višeg suda Vladimir Novović prihvatio jemstvo koje je dao kao sredstvo obezbjeđenja za ukidanje pritvora.

Jemstvo je garancija da će biti dostupan pravosudnim organima, a Aleksić je ponudio porodični stan od 59 kvadrata u užem centru Podgorice, koji je procijenjen na 63.000 eura.

Nakon što je viši državni tužilac Željko Tomković dao saglasnost da se prihvati jemstvo koje su ponudili Aleksićevi branioci advokati Danilo Mićović i Milan Vujović, osumnjičeni je obećao da će biti dostupan istražnim organima.

Ahmo Hajdarpašić (60) iz Sarajeva prijavio je policiji da je Aleksić čovjek koji je pokušao da ubije policajca Šukovića. On je policiji i tužiocu rekao da je prepoznao Aleksića na fotografiji koju je crnogorska policija objavila nakon pokušaja ubistva Šukovića, a koju su uzeli sa snimaka video nadzora.

Hajdarpašić je saslušan kao svjedok, ali je tada rekao da ne može sa sto odsto sigurnosti tvrditi da je Aleksić muškarac sa slike, ali da „on vjeruje da jeste“. Na saslušanju u Višem državnom tužilaštvu kazao je da Aleksića poznaje još od 1993. godine, kada su zajedno radili u istoj kasarni u Nikšiću, ali i da ga nije vidio 23 godine.

Aleksićevi branioci, advokati Vujović i Mićović, kazali su tada da je iskaz svjedoka neupotrebljiv i da je sve farsa. Rekli su da je Hajdarpašić prijavio Aleksića zbog nekih sukoba koji datiraju još iz vremena zajedničkog boravka u kasarni.

“Interesantno je da je ovaj svjedok odbio nagradu od 30.000 eura koja je bila raspisana za informaciju koja bi doprinijela rasvjetljavanju ovog krivičnog djela. Hajdarpašić je nakon saslušanja u tužilaštvu tražio samo da mu budu isplaćeni putni troškovi, odnosno karta do Švajcarske gdje živi, a porijeklom je iz Rožaja”, kazali su tada Aleksićevi branioci.

“Vijestima” je ranije rečeno u Upravi policije da su informaciju da je Aleksić pucao na Šukovića dobili dan nakon što su se obratili građanima za pomoć u identifikaciji napadača, a dva dana nakon što je Šuković ranjen.

Aleksić je 18. novembra 1999. godine pretučen ispred svog stana u Nikšiću. Informativna služba Druge armije Vojske Jugoslavije saopštila je tada da je “visoki vojni starješina, potpukovnik Aleksić, pretučen od strane neidentifikovanih lica uz upotrebu palica i vatrenog oružja i da je zadobio teške tjelesne povrede”.

On je tada bio načelnik bezbjednosti Podgoričkog korpusa.

Šuković nijednom nije želio da govori o pokušaju svog ubistva, niti je komentarisao hapšenje i kasnije oslobađanje Aleksića.

Šuković je neraspoređen u službi od dolaska Slavka Stojanovića na mjesto direktora Uprave policije 2013. godine.

Izgubio spor po privatnoj tužbi premijera zbog prijetnji

Šuković je prošle godine osuđen u Osnovnom sudu u Podgorici na tri mjeseca zatvora uslovno zbog komentara na portalu “Vijesti”, kojima je, utvrdio je sud, prijetio potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću.

Marković je, nakon što su Osnovno i Više tužilaštvo u Podgorici procijenili da u komentarima Šukovića nema krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, podnio privatnu tužbu protiv policajca.

Marković je osudio “mučki napad na policijskog službenika” i odbacio spekulacije o povezanosti ovog slučaja sa njim.

Nakon izbijanja te afere sa Markovićem, Šuković je javno optužio tadašnjeg vicepremijera i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića da su “akteri predmeta o mojkovačkoj kriminalnoj grupi” koja se navodno bavila švercom cigareta.

Marković je to oštro demantovao, tvrdeći da nikad nije čuo za “mojkovački klan”.

Bonus video: