U Srbiji bijesni zbog Ivane: Lakše je odbiti nas nego Ameriku

"Po mišljenju komisije, žalba odbijena jer, kako 'oni' navode, to bi dovelo do žalbe Američke federacije koja bi ostala bez medalje u ovoj disciplini, pa je samim tim 'lakše' da se odbije naša žalba", navodi se na sajtu ASS
109 pregleda 17 komentar(a)
Ivana Španović, Foto: Reuters
Ivana Španović, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.08.2017. 09:34h

Srpska atletičarka Ivana Španović, šampionka Evrope u skoku u dalj, ostala je sinoć bez svjetske medalje, vjerovatno zlatne, na bizaran, do sada neviđen naćin.

Njoj se prilikom doskoka, otkačio broj na dresu i ostavio trag u pijesku, zbog čega je njen rezultat bio tek četvrti.

Sportska javnost i ljubitelji kraljice igara smatraju da je Srpkinja oštećena, a tek nakon ovog nevjerovatnog peha povela se polemika o tome kako je moguće da je oprema atletičara u današnje vrijeme ista kao i prije 50 godina, te kako se startni brojevi još lijepe ili kače za majice - običnim iglama.

Moguće da će "slučaj Španović" nešto promijeniti ubuduće, ali za sada - srpska šampionka može samo da proklinje lošu sreću.

Atletski savez Srbije (ASS) smatra, međutim, da je u pitanju i nešto drugo.

"Zbog papirnog broja jako lošeg kvaliteta, koji je ostavio trag u pijesku, naša šampionka ostala je bez zlatne medalje. ASS se na ovu odluku žalio, ali je po mišljenju komisije, žalba odbijena jer, kako 'oni' navode, to bi dovelo do žalbe Američke federacije koja bi ostala bez medalje u ovoj disciplini, pa je samim tim 'lakše' da se odbije naša žalba", navodi se na sajtu ASS.

Goran Obradović, trener Ivane Španović, naglasio je da sudije nisu jasno ni vidjele gdje je ostao trag nakon skoka.

"Na snimku se ne vidi da je takmičarski broj ostavio trag, već samo da postoji distorizija pijeska. Čak ni mjeriocima nije bilo jasno koja je početna tačka odakle treba izmjeriti, jer je oštećenje toliko minimalno. Međutim, morali su da odrede tačku za koju smo smatrali da je osnova za rezultat i tako smo dobili 6,91 metar. Odluka je donijeta na osnovu pretpostavke, a jedinstveno mišljenje je da je Ivanin skok bio pobjednički", rekao je Obradović.

Zlato je četvrti put u karijeri osvojila Amerikanka Britni Ris sa 7,02 metra, Ruskinja Darja Klišina je sa tačno sedam metara osvojila srebro, a treća je sa 6,97 bila olimpijska šampionka Tijana Bartoleta.

Bonus video: