Kako se paketi dostavljaju na vrh svijeta: Pelene se čekaju 7 do 10 dana

Amazon je u gradiću Leh prošle jeseni počeo da nudi dostavu do vrata, u pokušaju da bolje pokrije udaljene djelove Indije
1 komentar(a)
Indija dostava, Foto: Atul Loke Za The New York Times
Indija dostava, Foto: Atul Loke Za The New York Times
Ažurirano: 19.08.2018. 17:29h

Leh, Indija - Visoko na Himalajima, u blizini granice Indije sa Kinom, maleni grad Leh ponekad djeluje kao da zaostaje za modernom tehnologijom.

Internet i mobilna telefonija "štucaju", dva puta prema spoljnom svijetu su svake zime prekriveni snijegom, a budistički manastiri se nadmeću sa vojnim ispostavama za najbolje lokacije na planini.

Ali svakog jutra, avion dolijeće iz Nju Delhija sa 15 do 20 džakova paketa iz “Amazona”. Na visini od 3500 metara, Leh je najviše mjesto na svijetu gdje ova kompanija nudi dostavu. Avion dočekuju zaposleni iz lokalne službe za isporuke sa kojom Amazon sarađuje - “Incredible Himalaya” koji potom kamionom odnose palete do obližnjeg, skromnog skladišta.

Eshej Rangdol, dvadesetšestogodišnji nećak vlasnika, nadgleda sortiranje paketa, a mnoge i sam dostavlja.

“Prije nego što sam počeo da radim za Amazon, prijatelji su me zvali Eshaj”, kaže Randgol i šaljivo dodaje: “Sada me zovu Amazon”.

Amazon je počeo da nudi dostavu do vrata u ovoj oblasti prošle jeseni, u pokušaju da bolje pokrije udaljene djelove Indije. Prodaja u Lehu je udvostručena od kada je “Incredible Himalaya” preuzeo isporučivanje paketa budući da je pošta koja ih je ranije dostavljala bila mnogo sporija.

Lokalni partneri - dostavljači poput “Incredible Himalaya” su od suštinskog značaja za globalnu strategiju američke kompanije, naročito jer se ona trudi da prevaziđe tradicionalne dostavne kompanije.

Leh je geografski i kulturno blizu Tibetu, regionu koji kontroliše Kina. Budistički manastiri brinu o vjerskim potrebama grada od 30.000 stanovnika dok vojne jedinice čuvaju granicu sa Kinom.

Rangdol i drugi kuriri dostavu vrše motorima i skuterima.

Narudžbine uglavnom stižu na pet do sedam dana, što je sporije od dvodnevne isporuke u velikim gradovima ali i mnogo brže od jednomjesečnog čekanja da poštar isporuči paket.

Sa bebom koja treba da se rodi u julu, Rigzin Dolker, koja je nekada radila u kol centrima u Delhiju, misli da je Amazon mnogo zgodniji za kupovinu od izlaska u grad. Preko njega je kupila šminku i odjeću za bebu.

Lokalni vojnici i kaluđeri su veliki kupci. Tinli Odzer, kaluđer u manastiru Kartse je dobio ranac. Ranije je kupio kućište za mobilni telefon i djelove za svoj motor.

Leh baš i ne djeluje kao tržište privlačno Amazonu. Ali, Amazon planira dugoročno. E-trgovina se širi vetom i Indija je glavno bojište jer tu mušterije tek počinju da kupuju preko interneta. Volmart je nedavno najavio da planira da kupi kontrolišući udio u vodećoj indijskoj kompaniji za e-trgovinu “Flipkart”, čime će biti direktan takmac Amazonu.

Amazonov pristup je da će profit iz gusto naseljenih urbanih oblasti poput Mumbaja i Delhija plaćati uslugu u udaljenim oblastima.

Lijakt Ali, vlasnik Singej radnje na glavnom gradskom trgu smatra da ima mjesta i za njega i za Amazon. On zarađuje od prodaje namirnica i stvari poput pelena koje su ljudima uglavnom odmah potrebne.

“Amazon je nov u Lehu i internet nije toliko dobar. I ako naručite nešto poput pelena, moraćete da sačekate nedelju do 10 dana”, rekao je on.

The New York Times

Bonus video: