Gulijev, bijela senzacija u Londonu

Gulijev je ponovio uspjeh Grka Kostasa Kenterisa, koji je uspio d apobijedi tamnopute sprintere 2001. godine
61 pregleda 0 komentar(a)
Ramil Gulijev, Foto: Reuters
Ramil Gulijev, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2017. 09:47h

Nevjerovatno, ali istinito! U sprintu na 200 metara na najvećoj svjetskoj smotri u Londonu pobijedio je bijelac. Ramil Gulijev, prvi je poslije Grka Kostasa Kenterisa slavio u sprintu. Na to se čekalo tačno 16 godina.

Gulijev je do zlata na 200 metara na Svjetskom prvenstvu u Londonu doašo za 20,09 sekundi, ispred sjajnog Južnoafrikanca, rekordera na 400 metara, Vejda van Nikerka i Džerima Ričardsa iz Trinidada i Tobaga, koji je imao identično vriejme sa Nikerkom.

A ko je Ramil Gulijev?!

Azerbejdžanbac koji je zbog nepostojanja uslova za treninge u svojoj zemlji i potpunog odsustva želje da se nešto promijeni od starne tamošnje atletske federacije, morao da promijeni zastavu pod kojom nastupa, a Turska je bila konkretnija od Rusije 2009. godine.

Gulijev, tek drugi bijelac koji je 100 metara istrčao ispod 10 sekundi (9,97), ogroman potencijal najavio je učešćem u finalu OI u Riju na 200 metara, a sa 27 godina je ušao u atletska anala.

"Samo sam želio da treniram i napredujem a u Azerbejdžanu nije bilo ni uslova ni volje da se to promijeni. Moja želja za uspjehom je bila prevelika, pa sam tri godine proveo u karantinu i isključivo se bavio atletikom. Uspio sam da ispravim brojne nedostatke, naročito pri startu i još nijesam rtekao posljednju riječ", kazao je sprinter AK Fenerbahče.

Bonus video: