Snažan doživljaj velikog praska

Izložba Mirjane Marsenić Vujović u Baru nosi naziv “Utisak prirode“
1 komentar(a)
Mirjana Marsenić Vujović, Foto: Radomir Petrić
Mirjana Marsenić Vujović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 11.08.2017. 09:01h

Likovni program XXX Barskog ljetopisa nastavljen je izložbom "Utisak prirode" Mirjane Marsenić Vujović, koja će u Dvorcu kralja Nikole biti postavljena do 25. avgusta. Otvarajući izložbu, selektor likovnog programa Ljetopisa mr Milun Lutovac ocijenio je pored ostalog da je ovo postavka “astro arheološke prirode”. Na otvaranju je nastupio džez vokal Đorđe Obradović u klavirskoj pratnji Ivana Aleksijevića.

"Umjetnica na samo njoj svojstven način spaja vrh i dno boje, njen izvor i njen uvir gore iznad u velikom prasku u kojem sve nestaje i iz kojeg, opet, sve nastaje. Njeni radovi su zasnovani na rekonstrukciji megalitskih tragova i oblika 'trošnih mostova' između nezasitog nebeskog poretka i energetske strukture zemlje. Tu se u toj alhemičarskoj radionici Mirjane Marsenić Vujović u veliki prasak ujedinjuje vrh i dno boje i nastaje rđastim rukopisom ispisano svjedočanstvo jednog originalnog stvaralačkog postupka”, kazao je na otvaranju izložbe “Utisak prirode”, mr Milun Lutovac.

U razgovoru za ”Vijesti”, umjetnica je potvrdila da ovim ciklusom zaokružuje jednu fazu svog stvaralaštva.

"Ova postavka je podvlačenje crte ispod mog dosadašnjeg četvorogodišnjeg istraživanja. Veći dio čine slike koje sam izlagala u londonskoj galeriji '106', neke od slika su prošlog novembra bile predstavljene u Amsterdamu, a dio je bio na mojoj izložbi koju sam prije dvije godine u Veneciji imala uporedo sa Bijenalom, što je veliki uspjeh. Moje polazište je priroda-voda, površine vode i kamena i sve ono čime utiču na moju podsvijest, što potom istražujem bojom”, kazala je Marsenić Vujović.

Ističući da bi riječima postavku opisala i kao “veliki prasak onog mog unutrašnjeg”, ona je dodala da u tretmanu fokusnih tačaka svog autorskog pogleda ne pravi razlike u doživljaju prirode u velikim formatima i minijaturama, od kojih se i sastoji ovaj ciklus, napominjući da prije svega veoma voli velike formate.

"Daju mi veliku slobodu da se igram sa bojom, da osjetim bljesak kad prsnem vodom, da osjetim tu energiju”, istakla je umjetnica.

Ona se složila sa konstatacijom da aktuelni ciklus svoju izražajnost crpi i kroz tretman svjetla, te da su ovoj valeri prilagođene i dominantne boje, među kojima ovog puta nema umjetnici ranije omiljene crvene.

“Svjetlost je na mojim slikama veoma bitna, i želim da preko nje iskažem tananost strukture boje, najviše kroz bakarne i žute, nijanse vangogovske žute, ona u meni budi podsvjesnu energiju i emocije. Karakteristično za ove radove je i pojava crteža u tačkicama, vidjećemo kako će se to razvijati i gdje će me odvesti, usud svakog umjetnika je istraživanje”, kazala je Marsenić Vujović.

Bonus video: