TVRDNJE NAUČNIKA

Spanać je među najzdravijim namirnicama, ali je opasan kad se podgrije

Spanać se može jesti sirov, kao salata. Bogat je vitaminom A, C i beta-karotenom i folnom kiselinom
94 pregleda 1 komentar(a)
Spanać, Foto: Shutterstock
Spanać, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2019. 23:09h

Kada su posrijedi zdrave namirnice, spanać je bez sumnje jedna od najzdravijih, no treba voditi računa o tome da se njegovim podgrijavanjem oslobađaju neke štetne supstance, podsjećaju njemački naučnici.

Spanać spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok postotak nitrata, koje resorbira iz zemlje preko korijena. 

"Kada spanać odstoji, a posebno ako je posrijedi termički obrađena namirnica. količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom spanaću procesom vrenja čak pretvaraju u nitrite. Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i stvaraju visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima", objasnila je nutricionista i naučnica Dagmar von Kram, prenosi Hina.

"Ako samo nakratko podgrijete spanać neposredno prije konzumiranja, ne morate brinuti", kazala je von Kram, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu djecu, kod koje u ekstremnom slučaju posljedica može biti do gušenja. 

"Ostaci kuvanog spanaća ne smiju se čuvati na sobnoj temperaturi. Odmah ih treba spremiti u frižider. Neposredno prije konzumiranja samo ih nakratko podgrijte", rekla je. "Zapravo je najbolje pripremiti samo onoliko spanaća koliko se može pojesti za jedan obrok."

Spanać se može jesti sirov, kao salata. Bogat je vitaminom A, C i beta-karotenom i folnom kiselinom.

Ovo povrće dugo se smatralo najboljim izvorom minerala gvožđa, što je netačno jer ga ondje i nema u velikim količinama. Usto, ta vrsta gvožđa, a još je nazivamo neheminskim gvožđem (za razliku od heminskog kojeg ima u hemoglobinu), oblik je koji se slabo i sporo upija u crijevima. Dakle, ne bismo trebali očekivati veću korist u liječenju anemija.