STANJE PREGRIJAVANJA

3 znaka da se odmah morate skloniti sa sunca i vrućine

Iako se češće pojavljuje kod djece, osip izazvan vrućinom nije rijetkost ni kod odraslih. Do njega dolazi u trenutku kada se znojne žlijezde znojnice blokiraju pa znoj ostaje ispod površine kože
86 pregleda 0 komentar(a)
Ljeto vrućina, Foto: Shutterstock
Ljeto vrućina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.08.2017. 16:14h

Izloženost visokim temperaturama i ekstremnim vrućinama tokom dužeg vremenskog razdoblja može dovesti vaše tijelo u stanje pregrijavanja. To znači da vaše tijelo više ne može samo sebe rashladiti i vratiti temperaturu tijela na onu optimalnu.

Kada temperatura tijela raste, povećava se i ubrzava protok krvi u tijelu, više se znojimo i brže dišemo te se tako tijelo rashlađuje. Međutim, ovaj odbrambeni mehanizam ima i nuspojave.

Zbog regulacije tjelesne temperature znojenjem iz organizma izlaze velike količine vode, a ako je ne nadoknadimo unosom tečnosti, dolazi do dehidratacije koja pak često dovodi do nesvjestice tokom ekstremno toplih dana.

U nastavku pročitajte koji znakovi upućuju na to da biste se trebali skloniti sa sunca i vrućine te potražiti osvježenje u hladu.

1. Vrtoglavica

Možda ste pomislili da je znojenje prvi znak pregrijavanja tijela, ali vrućina može "udariti" u glavu i u trenutku kada se ne znojite. Visoke temperature prvo utiču na osjetljivo tkivo u mozgu pa ćete u stanju pregrijavanja tijela vjerojatno prvo osjetiti laganu vrtoglavicu. U tom slučaju odmah popijte dvije-tri čaše vode kako biste nadoknadili gubitak tečnosti i osvježili se.

2. Nagli prestanak znojenja

Jako znojenje sasvim je normalna pojava ako ste izloženi suncu i vrućinama. Trebamo se zabrinuti ako znojenje u tim uslovima prestane. To znači da je tijelo u ozbiljno dehidriranom stanju te gubi sposobnost regulacije tjelesne temperature. Tada je takođe potrebno odmah se skloniti u hlad, unositi vodu u organizam, a ako ste u mogućnosti – skinite sa sebe odjeću i legnite kako bi vaše tijelo "prodisalo".

3. Osip od vrućine

Iako se češće pojavljuje kod djece, osip izazvan vrućinom nije rijetkost ni kod odraslih. Do njega dolazi u trenutku kada se znojne žlijezde znojnice blokiraju pa znoj ostaje ispod površine kože. Tada se na koži pojavljuju male crvene upaljene točkice popraćene osjećajem peckanja i bockanja. Tijekom ekstremnih vrućina birajte odjeću od prozračnih laganih materijala jer to pomaže u sprječavanju pojave osipa, prenosi Zadovoljna.

Preporučujemo za Vas