ZA SADAŠNJE I BIVŠE PUŠAČE

Napitak koji čisti pluća od toksina

206 pregleda 0 komentar(a)
Đumbirova voda, Foto: Shutterstock
Đumbirova voda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.08.2017. 11:16h

Ako ste pušač ili bivši pušač, vaša pluća su vjerovatno pod uticajem toksina iz cigareta. Da biste ih pročistili, koristiće vam napitak napravljen od tri biljna snagatora, đumbira, luka i kurkume.

Đumbir

Između ostalog, pomaže u eliminisaju suvišne sluzi u plućima.

Luk

Luk, kao i bijeli luk, ima antikancerogena svojstva, a odličan je saborac i kod brojnih malignih stanja. Posebno je učinkovit u spriječavanju raznih bolesti disajnog sistema.

Kurkuma

Kurkuma ili indijski šafran krcat je vitaminima i mineralima, a sadrži i super zdrave omega 3 masne kiseline. Ima antivirusna, antibakterijska i antikancerogena svojstva.

Za početak dodajte ga napitku koji čisti pluća, a za koji vam treba:

- 400 grama luka - 1 litra vode - 400 grama šećera (želite li zdraviju varijantu koristite med ili javorov sirup) - 2 kašike kurkume - korijen đumbira 

Priprema:

1. Vodi dodajte šećer, stavite na vatru i pustite da proključa.

2. Glavice luka narežite na četvrtine, raskomadajte korijen đumbira i oboje dodajte u zašećerenu vodu. Kad mješavina ponovno zakipi dodajte kurkumu te smanjite vatru na laganu temperaturu.

3. Mješavina neka se kuva sve dok se količina vode ne smanji za pola. Zatim je procijedite i ulijte u teglu. Kada se potpuno ohladi stavite je u frižider.

4. Uzmite dvije kašike eliksira ujutro na tašte te naveče dva sata poslije obroka, prenosi Radio Sarajevo.

Preporučujemo za Vas