"Jonolactat" izbacuju sa Infektivne klinike

Iz Klinike za infektivne bolesti naveli su da se ljekovi i medicinska sredstva sa isteklim ili sumnjivim rokom ne koriste u toj ustanovi
108 pregleda 0 komentar(a)
tablete, ljekovi, Foto: Shutterstock
tablete, ljekovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.08.2017. 08:16h

Rastvori za infuziju, kojima je istekao rok upotrebe a koji su se prekjuče nalazili u kutijama u prostorijama Infektivne klinike, ne daju se pacijentima, tvrde iz Kliničkog centra (KC).

“Vijestima” su prije dva dana proslijeđene fotografije iz Infektivne klinike, na kojoj se vide paketi sa rastvorom “jonolactat"... Na oko 20 kutija naznačen je rok upotrebe 04. 2019, dok je na pet kutija rok upotrebe 05. 2016.

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da su pacijenti, koji su čekajući na pregled uočili kutije na kojima je sporan rok upotrebe, pomislili da je u pitanju isporuka istoimenog rastvora.

Iz Klinike za infektivne bolesti naveli su da se ljekovi i medicinska sredstva sa isteklim ili sumnjivim rokom ne koriste u toj ustanovi. Oni su pojasnili da se rastvor “jonolactata”, zbog patologije kojom se bave infektolozi i mogućnosti korišćenja drugih rastvora, sada rjeđe koristi.

“Zbog toga su rastvori sa isteklim rokom pripremljeni da se vrate Apoteci KC”, piše u odgovoru.

Oni su naveli da su kutije sa rastvorom, zbog ograničenog prostora Klinike, smještene u prostoriji Dnevne bolnice. Paketi sa isteklim rokom, objašnjavaju, su otvoreni jer su iz njih uzeti držači za flaše. Klinika tvrdi da poštuje zakonsku procedura za uništavanje ljekova i medicinskih sredstava sa isteklim rokom.

Bonus video: