Pomirili se Ulaj i Marina Abramović

Ulaj i Marina na izložbi “The Cleaner”
458 pregleda 2 komentar(a)
Ulaj, Marina Abramović, Foto: Artistwork.uk
Ulaj, Marina Abramović, Foto: Artistwork.uk
Ažurirano: 09.08.2017. 08:02h

Zvijezda performansa Marina Abramović i njen bivši muž Frank Uve Lejsipen, poznatiji kao Ulaj, ponovo su se sreli na sceni Muzeja moderne umjetnosti Luizijana u Kopenhagenu. Riječ je o velikoj retrospektivi Marininog rada pod nazivom “The Cleaner”, koja je u Kopenhagenu otvorena do oktobra ove godine.

Umjetnici koji su svojevremeno bili pioniri performansa i koji su vodili nomadski život, rastali su se 1988. U međuvremenu se u njihovim životima izdešavalo mnogo toga. Marina je postala svjetski poznata umjetnica, a Ulaj je imao finansijskih poteškoća, uprkos tome što su dijelili prava na neka zajednička djela. Prvi put poslije mnogo godina sreli su se na Marininom performansu “Umjetnik je prisutan” (The Artist is Present) u Muzeju moderne umjetnosti u Njujorku, kada su oboje zaplakali. Ipak, već 2015. Ulaj ju je tužio za kršenje autorskih prava i neisplaćivanje dogovorenih suma, a sud je krajem 2016. presudio u njegovu korist.

Međutim, izgleda da je bivši par iza sebe ostavio sve razmirice - u Luizijani su djelovali opušteno i nasmijano.

Kristijan Lund, urednik glasila muzeja “Louisiana Channel” koji je odnos Ulaja i Marine nazvao “jednom od najvećih ljubavnih priča umjetnosti XX vijeka”, odvojeno je intervjuisao oba umjetnika, ali im je postavio ista pitanja, između ostalog i o njihovom odnosu. Marina mu je otkrila da je odustala od “bijesa i svake mržnje”, koju je osjećala do prije godinu dana. Sada je “lijep rad koji ostavljate iza sebe jedino što je važno”.

Ulaj je Lundu ispričao da je izgladio odnose sa Marinom i da su ponovo dobri prijatelji. “Svaka ružna stvar iz prošlosti je odbačena. To je divna priča”, rekao je Ulaj.

Lund je rekao da su umjetnici “zadovoljni intervjuom” i da su mu ustupili fotografije njihovih privatnih umjetničkih kolekcija, kao i arhivske snimke njihovih performansa. Lund, koji je Marinu Abramović intervjuisao nekoliko puta, sada snima reportažu o Ulaju i njegovoj umjetnosti, koja bi trebalo da bude prikazana u septembru.

Za razliku od Marine, ovaj njemački umjetnik je dugo bio van žiže javnosti, ali je prošle godine, galerija Šrin Kunsthale u Frankfurtu organizovala njegovu prvu veliku retrospektivu pod nazivom “Ulay Life-Sized”.