SUDOVI I TUŽILAŠTVA DA BUDU TRANSPARENTNI

Advokati hoće da se zna red: Spisak branilaca po službenoj dužnosti "na sunce"

"Tražili smo da imaju takta za tako nešto, jer advokati sumnjaju u pravičnu raspodjelu," kazao je predsjednik Advokatske komore, Zdravko Begović
232 pregleda 6 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.08.2017. 20:08h

Advokatska komora traži od crnogorskih sudova i tužilaštava da na svojim sajtovima objavljuju spisak advokata koji će, u bližoj budućnosti, biti angažovani za odbrane po službenoj dužnosti.

Nekoliko advokata nedavno je podnijelo Komori inicijativu da na sajtu sudovi.me bude dostupan online spisak advokata po službenoj dužnosti koji bi se redovno ažurirao. Spisak bi bio sa prezimenom advokata koji je posljednji angažovan ili njegovim početnim slovom kako bi proces postavljenja advokata bio transparentniji.

Predsjednik Advokatske komore, Zdravko Begović, rekao je “Vijestima” da je Komora odlučila da prihvati inicijativu i uputi dopise Državnom tužilaštvu i predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici o potrebi da se na taj način obavještavaju advokati koji su sljedeći na spisku za odbrane po službenoj dužnosti.

“Tražili smo da imaju takta za tako nešto, jer advokati sumnjaju u pravičnu raspodjelu. Predložili smo da na sajtovima objavljuju po 10,15 advokata koji su sljedeći na spisku da budu angažovani, da advokat zna da je na spisku i da bude pripravan”, rekao je Begović.

Odgovore na takav predlog, kaže Begović, još nijesu dobili.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, od avgusta 2015. godine, rukovodioci tužilaštava i sudova okrivljenom postavljaju branioce po službenoj dužnosti, po redosljedu sa spiska Advokatske komore.

CIN CG je nedavno objavio da su tri advokata iz Podgorice za prethodne dvije godine zaradili preko 100.000 eura, samo na odbranama po službenoj dužnosti u kojima ih je angažovao podgorički Viši sud.

Sa druge strane, najveći broj branilaca sa spiska Advokatske komore u tom periodu nijednom nije biran po službenoj dužnosti.

Iz podgoričkog Višeg suda, kao i Begović, tada su objašnjavali da se to odnosi na period prije avgusta 2015, kada su osumnjičeni i okrivljeni sami birali advokate po službenoj dužnosti.

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju je prošle godine šest advokata sa spiska Advokatske komore postavilo dva ili tri puta za odbrane po službenoj dužnosti, dok 20 advokata nije nijednom izabrano za branioce.

Iz tog tužilaštva nijesu objasnili kako je ovo moguće.

Preporučujemo za Vas