Da ste posjetili trening sportista možda ne bi izašli iz granica fer-pleja

"Da li Ministartsvo sporta predlaže da organizujemo šampionat Evrope na kojem jedino naša reprezentacija neće učestvovati. Sve ovo smo pročitali više puta iz naše dokumentacije i ništa nam nije jasno", stoji u saopštenju DžSCG
34 komentar(a)
Danilo Pantić i Dragomir Bečanović, Foto: Privatna arhiva
Danilo Pantić i Dragomir Bečanović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.08.2017. 16:13h

Na optužbe iz Ministarstva sporta da Džudo savez Crne Gore nije dostavio validne finansijske izvještaje u skladu sa Procedurama tog ministarsta i da će zbog toga džudo sport biti lišen podrške iz budžeta, reagovali su iz Džudo saveza Crne Gore.

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

"Iskreno smo pomislili da su u Ministarstvu sporta iz nedvosmislenih i jasnih činjenica, argumenata, dokaza i priložene dokumentacije, konačno shvatili da su iznijeli neargumentovane i netačne optužbe na račun Džudo saveza Crne Gore, kada se Ministarstvo oglasilo još jednim saopštenjem, kojim su izašli izvan granica onoga što mora da krasi svakog sportistu - fer pleja".

"Prije svega, u DžSCG nema nikakvog raskola, kao što vi to dobro znate, već postoji jedna manja interesna grupa od nekoliko ljudi koja želi da preuzme DžSCG, a Ministarstvo se već mjesecima otvoreno stavilo u ulogu njihovih portparola i advokata u direktnoj pisanoj komunikaciji sa DžSCG. Rukovodeći se načelima fer pleja, nećemo se javno baviti svim nečasnim radnjama koje je ta grupa preduzimala. To ćemo uraditi u institucijama DžSCG u skladu sa Zakonom o sportu i sa Statutom DžSCG, a o rezultatima će javnost biti obaviještena u zvaničnim saopštenjima nadležnih tijela DžSCG".

"Ni malo nam ne smeta da čujemo bilo koje mišljenje koje nije isto kao naše. Naprotiv, smatramo to za dragocjenu demokratsku tekovinu koju smo izgradili u Crnoj Gori, tekovinu kojom se ponosimo. Isto tako, smatramo da iza svake kritike, a pogotovo iza ozbiljne optužbe trebaju da stoje činjenice i argumenti".

"Činjenica je da ste više puta saopštili da nećete finansirati Evropski džudo šampionat, činjenica je i da ste to pismeno potvrdili DžSCG o čemu imamo dokumentaciju, i da je to vaš stav. U posljednjem saopštenju saznajemo da ste već budžetom planirali da podržite šampionat, a prije tri dana ste nam poslali mejl u kome nas pozivate "da je potrebno da do 15. avgusta 2017 godine, Ministarstvo sporta informišete o eventualnim međunarodnim takmičenjima koja planirate da organizujete u Crnoj Gori". O "eventualnim" takmičenjima, koja su dobijena prije dvije godine i koja su prošla sve zakonske procedure, i koja ste, kako tvrdite, podržali budžetom i u počasni odbor za organizaciju imenovali predstavnika Ministarstva sporta iz redova visoko rukovodnog kadra, kako sami kažete, a istovremeno pismeno tvrdite da nećete finansijski podržati organizaciju takmičenja i ukidate finansiranje Saveza, odnosno, pripreme reprezentacije za šampionat. Da li to predlažete da organizujemo šamionat Evrope na kojem jedino naša reprezentacija neće učestvovati. Sve ovo smo pročitali više puta iz naše dokumentacije i ništa nam nije jasno".

"Zbog toga, umjesto što pokušavate da vašu brigu o sportu svedete isključivo na novac, mišljenja smo da biste ipak po prirodi svog posla trebali ostvariti direktnu komunikaciju sa sportistima i to na sportskim terenima i u salama u kojima treniraju, a ne samo u saopštenjima i u medijima".

"Više puta smo vas pozivali da dođete i steknete lični uvid u način i uslove rada, i sportskog i finansijskog i svakog drugog koji je od interesovanja za vas. Nijeste se odazvali. Da ste došli vidjeli bi metlu, koja je bila predmet vašeg interesovanja u najnovijem saopštenju, u rukama sportista i sportskih poslenika koji su čistili salu za trenig, vidjeli bi grijač za kalorifer u kaloriferu kojim smo grijali salu u kojoj smo trenirali ove zime na nezabilježenim hladnoćama. Istu onu salu i teretanu i saunu koje su nam stavljene na raspolaganje bez nadoknade".

"Novac ionako nijesmo imali, jer je prvi euro Ministarstvo uplatilo DžSCG tek u maju, zajedno sa novim načinom izvještavanja za ono što je potrošeno u doba kada iz Ministarstva nije ni bilo nikakvih sredstava".

"U svakom slučaju, pozivamo vas da uradite nezavisnu reviziju poslovanja DžSCG u bilo kom trenutku u skladu sa svim zakonskim procedurama kako bi otklonili sve nedoumice koje ste u vašim saopštenjima plasirali ovih dana, uključujući i metlu i grijač za kalorifer".

"U Upravnom i Nadzormom odboru DžSCG angažovano doprinose crnogorskom džudou ugledni i odgovorni ljudi. Ista situacija je i sa dominantnom većinom članova Skupštine DžSCG. Mi nemamo nikakav problem da se suočimo sa svim aspektima rada i odgovornosti za rad Saveza i za to nam nije potreban savjet izvan svijeta sporta i fer pleja, a pogotovo izvan Crne Gore".

"Ponosni smo na činjenicu da nijesmo u svojim saopštenjima uradili ono što ne radimo u životu i u sportu - nijesmo izašli izvan granica fer pleja. Nažalost, vi ste to uradili u svojim saopštenjima i u svojim javnim istupima".

"Svoju čast i ugled zaštitićemo takođe u skladu sa fer plejom, preko nadležnih institucija u koje imamo puno povjerenje. Mišljenja smo da i vi treba da postupite na isti način i da je vaša odgovornost da pokrenete proceduru kod nadležnih državnih organa, za utvrđivanje pošiljalaca mejlamaila Evropskoj džudo uniji, kojim se traži da se Crnoj Gori oduzme organizacija Evropskog šampionata, odnosno pokušaja da se nanese šteta javnom interesu i ugledu našeg sporta i naše države", zaključuje se u saopštenju koje je potpisao Dragan Mrvaljević, generalni sekretar DžSCG.

Bonus video: