Poznata imena iz svijeta džeza dolaze u Kotor

Dok se Vasil za muziku zainteresovao uz majku Senku i oca Zafira, Matiju u svijet muzike uveli Gabi Novak i Arsen
0 komentar(a)
Bojan Zulfikarpašić, Foto: Ivan Grlić
Bojan Zulfikarpašić, Foto: Ivan Grlić
Ažurirano: 08.08.2017. 10:46h

U okviru šesnaestih KotorArt Don Brankovih dana muzike u Kotor dolazi vjerovatno najpopularnija džez postavka regiona - Bojan Zulfikarpašić, Vasil Hadžimanov i Matija Dedić.

Džez pijanista Bojan Zulfikarpašić nastupiće kao pratnja Amire Medunjanin na koncertu 11. avgusta na kotorskoj Ljetnjoj pozornici. Ovaj umjetnik koji je svjetsku karijeru izgradio u Parizu, školovao se u Mičigenu, a džez povezuje sa tradicijom balkanske muzike.

U završnici ovogodišnjih Don Brankovih dana muzike, 13. avgusta na Ljetnjoj pozornici, nastupiće dvojica džez pijanista, različitog profila - Matija Dedić i Vasil Hadžimanov. Obojica potiču iz poznatih muzičkih porodica, čiji su roditelji obilježili popularnu i džez scenu bišve Jugoslavije. Dok se Vasil za muziku zainteresovao uz majku Senku i oca Zafira, Matiju u svijet muzike uveli Gabi Novak i Arsen.

Inače, Hadžimanov se školovao na Koledžu za muziku Berkli, a sarađivao je sa umjetnicima kao što su Garison, Pekam, Dženkins, Garzon, Dieng i dr. Autor je i muzike za više filmova. Poznat je po kombinovanju balkanskih tradicionalnih ritmova i zapadnih muzičkih stilova. Matija Dedić, završio je Džez akademiju u Gracu, a usavršavao se kod Tejlora, Gelpera, Dobinsa, Herisa. Nastupao je u gotovo svim zemljama Evrope, i u SAD, ostvarajući zapažene nastupe s džez muzičarima.

Bonus video: