Zlatna mimoza za film "Slava": "Tragikomiča priča sa posvećenošću detaljima i empatijom za likove"

Grčko bugarski film film "Slava"govori o radniku na željeznici Canku Petrovu koji pronalazi milion leva na željezničkoj pruzi. On odlučuje da novac vrati policiji, a država ga nagrađuje novim ručnim satom, koji ubrzo prestaje da radi. U međuvremenu u Ministarstvu saobraćaja gube njegov stari sat. Tu počinje njegova očajnička borba da povrati svoj stari sat, kao i svoje dostojanstvo
66 pregleda 0 komentar(a)
Filmski festival, Herceg Novi, Foto: Http://filmfestival.me
Filmski festival, Herceg Novi, Foto: Http://filmfestival.me
Ažurirano: 07.08.2017. 10:35h

Film "Glory" (Slava) dobitnik je Grand prix – Velike zlatne mimoze i Zlatne mimoze za scenario na sinoć završenom 31. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro Film Festival.

Članovi žirija reditelji Milčo Mančevski (predsjednik), Ines Tanović, Zrinko Ogresta, Ivan Salatić i glumica Nataša Ninković u obrazloženju nagrade navode da Slava "poklanja tragikomiču priču sa izuzetnom posvećenošću detaljima i sa najvećom empatijom za svoje likove, dok nas u isto vrijeme konstantno iznenađuje preokretima u priči".

Grčko bugarski film film "Slava" koji su režirali Petar Velčanov i Kristina Grozeva govori o radniku na željeznici Canku Petrovu koji pronalazi milion leva na željezničkoj pruzi. On odlučuje da novac vrati policiji, a država ga nagrađuje novim ručnim satom, koji ubrzo prestaje da radi. U međuvremenu u Ministarstvu saobraćaja gube njegov stari sat. Tu počinje njegova očajnička borba da povrati svoj stari sat, kao i svoje dostojanstvo.

Rediteljka Hana Jušić za film "Ne gledaj mi u pjat" nagrađena je Zlatnom mimozom za režiju za "suverenu i suptilnu orkestraciju svih stvaralačkih sastavnica ovog dirljivog filma".

Zlatnu mimozu za najbolju mušku ulogu dobio je e glumački anasmbl filma "Muškarci ne plaču" za "ubjedljiv i snažan prikaz psiholoških trauma izazvanih ratom devedesetih godina na Balkanu. Ovom nagradom odaje se prriznanje i jednoj posebnoj glumačkoj sinergiji regionalnih glumaca", ocijenio je žiri.

Zlatnu mimozu za najbolju žensku ulogu žiri je dodijelio Margiti Gševoj za ulogu u filmu "Slava" za "slojevito i uvjerljivo kreiranje lika mlade žene u kontrastima tranzicijskog društva, rastrzanog tradicionalnim vrijednostima i sveopštom korupcijom i javnim nemoralom".

Zlatnu mimozu za kameru, žiri je dodijelio grčkom filmu "Toplotni udar" za "uspješno dočaravanje atmosfere malog grčkog ostrva, vrelog ljeta, te za jak sugestivan način vizualizacije psihološkog stanja glavnog lika".

U takmičarskom programu 31. Filmskog festivala u Herceg Novom čiji je selektor bio reditelj Ivan Marinović prikazano je osam filmova regionalne produkcije.

Selekcija "Kino Orjen": Nagrada Živko Nikolić Neviju Marasoviću za film "Goran"

U okviru selekcije "Kino Orjen", nagrada "Živko Nikolić" za najbolji film dodjeljena je reditelju Neviju Marasoviću za film "Goran".

Film "Goran" je po ocjeni žirija rijedak i poseban u kinematografijama regiona. "Zaobilazi istorijski – politički – ideološki ustaljeni okvir i pravi hrabar žanrovsko - stilski iskorak", ustvrdili su članovi žirija Đorđe Milosavljević , Sunčica Unevska Stefan Bošković.

Selekcija "Kino Orjen" nastavlja tradiciju Hercegnovskog festivala njegovanja filmova iz prostora bivše Jugoslavije. Ona nam daje presjek najzanimljivijih stilskih i žanrovskih iskoraka ostvarenih tokom ovogodišnje produkcije i omogućava nam da festival prikaže najrazličitije pristupe filmu.

Dokumentarna selekcija

Grand prix – zlatna mimoza u dokumentarnoj selekciji pripala je najmlađoj rediteljki u selekciji, Zofiji Kovalevskoj, za film "Bliske veze", koji "svojim suptilnim pristupom i svedenim filmskim jezikom nudi topao i sveobuhvatan prikaz ljudskih odnosa bez nametanja emocija".

Nagrada žirija dokumentarne selekcije godinu dodeljena je Luki Popadiću, za "inovativan portret života i rada pjevača tradicionalne muzike u filmu Ringišpil, kroz smjelo kadriranje, izuzetnu montažu i iskren odnos prema svojim protagonistima, koji ne upada u zamku romantizacije, tipičnu za datu temu".

Specijalno priznanje dokumentarne selekcije dobio je film "Granice", Damjana Kozolea, za "drugačiji pogled na fenomen migrantske krize, koji izbjegava eksplicitnost i pretjerano dramatizovanje praveći jednostavnu, efektivnu, nenametljivu filmsku postavku, dopuštajući publici da sama promisli dok doživljava djelić fizičke patnje kroz koju su ovi ljudi prošli".

Žiri je radio u sastavu Joanis Potos, Stefan Malešević i Gojko Berkuljan .

Studentska selekcija: Grand Prix za "Annu"

Grand Prix za najbolji studnetski film pripao je filmu "Anna" koji je režirala izraelska rediteljka Or Sinai.

Nagrada joj je pripala za "spretnu upotrebu svih elemenata filmskog izraza pri kreiranju skladne i nadasve istinite priče o jednoj ženi i njenim potrebama".

Žiri je kao najbolji ocijenio film "Nebo" slovenačkog reditelja Juš Premova za "poseban estetski ugođaj, atmosferu i korišćenje nekarakterističnih, naučnofantastičnih elemenata u prikazivanju emocija mladih žena, tokom jednog od ključnih momenata njihovih života".

Žiri "Fedeore" - Međunarodna organizacija filmskih kritčara zemalja Evrope i Mediterana nagradu je dodijelio filmu "Slava".

"Autori inspirirani stvarnim događajima vješto i uvjerljivo realistično kroz prizmu crnog humora, uz upecatljiva glumačka ostvarenja, daju uznemirujuću sliku odnosa pojedinca i društva opterećenog korupcijom. Slava je film o sumornoj današnjici u kojoj pošten čovjek uvjerljivo gubi bitku sa nemanima okruženja zaraženog bolestima tranzicije"

Specijalno priznanje dodjeljeno je filmu "Žeđ" u režiji Nikole Vučinića za "rediteljski potencijal koji je vidljiv kroz cijeli film i vještu primjenu minimalističke estetike u priči koja se istovremeno bavi tragičnom situacijom jedne porodice i okrutnom okolinom u kojoj oni prebivaju".

Bonus video: