Test od nekoliko sekundi koji će vam otkriti u kakvoj ste formi

0 komentar(a)
trening, Foto: Shutterstock
trening, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2018. 11:30h

Iako se ne prvi pogled čini kao bezazlena vježba, ovaj test sjedenja i ustajanja određuje koliko ste zapravo zdravi i u kakvoj ste kondiciji. Vježbu možete isprobati kod kuće, traje samo nekoliko sekundi i radi se na podu u udobnoj odjeći i obući ili jednostavno možete raditi bosi.

Ovom vježbom se mjere stvari ključne za određivanje fizičke forme: snaga, fleksibilnost i ravnoteža.

Test se izvodi tako što sjednete na pod s prekrštenim nogama i ustanete trudeći se da se što manje koristite rukama ili drugim djelovima tijela. Rezultati se rangiraju između 1 i 10.

Ako je vaš rezultat manji od tri, odnosno morali ste se koristiti obema rukama, podupirali ste se i bočnom stranom bedra pri ustajanju, gubili ravnotežu i slično, to pokazuje da ste u vrlo lošoj formi.

Ako je pak vaš rezultat između osam i deset, odnosno ako ste se minimalno pomagali drugim djelovima tijela pri ustajanju, znači da imate odličnu kondiciju.

Ukoliko imate problema s koljenima, bilo bi dobro da tokom izvođenja vježbe imate nekoga uz sebe u slučaju da ne možete ustati.

Uradite ovaj jednostavan test, kako biste uvidjeli u kakvom je stanju vaš mišićni i skeletni sklop i kako biste bili motivisani da dodatno poradite na svojoj formi, prenosi Lepota i zdravlje.

Preporučujemo za Vas