SDT slao ozvučenog Mujovića kod vođa DF?

“Dva puta smo sjedjeli u kafiću „G“ u Moskovskoj ulici...Tamo često idem i tamo sam se jednog dana sreo sa Bulatovićem i Mandićem. U jednom trenutku je Bulatović pomenuo Katnićevu kuću, da je prvo bila “mala”, pa onda “velika”. Kad sam to čuo nije mi bilo svejedno. Kako oni znaju kakva je kuća bila, kakva je sad, kolika joj je ograda…?
157 pregleda 69 komentar(a)
Veselin Mujović, Foto: Savo Prelević
Veselin Mujović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.08.2017. 06:45h

Specijalno državno tužilaštvo nekoliko puta je angažovalo kontroverznog Podgoričanina Veselina Mujovića kao prikrivenog isljednika, reklo je “Vijestima” nekoliko izvora bliskih tim istragama.

Prema tvrdnjama tih sagovornika, SDT je naložio da se Mujović ozvuči i u dva navrata pošalje na sastanak sa liderima Demokratskog fronta Andrijom Mandićem i Predragom Bulatovićem u podgorički kafić „G“ u Moskovskoj ulici.

Angažovanje prikrivenog isljednika i saradnika je mjera tajnog nadzora koju predviđa Zakonik o krivičnom postupku. Može je odrediti tužilac pod određenim uslovima, a samo u izuzetnim slučajevima to može biti neko ko nije crnogorski policijac ili drugi državni službenik ili policajac druge države.

Sve mjere tajnog nadzora po nalogu tužioca izvršava ovlašćeni policijski službenik a prikrivenog isljednika određuje starješina organa koji je nadležan za izvršenje mjera tajnog nadzora ili lice koje on ovlasti, stoji u ZKP-u.

Iz Specijalnog tužilaštva “Vijestima” nijesu precizno odgovorili na pitanje da li je tačno da su angažovali Mujovića, i ako jesu zbog čega. Nijesu odgovorili ni da li su Mujovića koristili kao prikrivenog isljednika i dok je bio u pritvoru u istoj ćeliji sa vozačem Andrije Mandića, Mihailom Čađenovićem. Bez odgovora je ostalo i pitanje da li je Mujović i ranije, u drugim istragama, radio iste ili slične poslove za SDT i, ako jeste, u kojim.

“Pitanja koja ste naveli nijesu u domenu aktivnosti Specijalnog državnog tužilaštva. Kao što Vam je poznato, Specijalno državno tužilaštvo u svakom predmetu postupa isključivo po Ustavu i zakonu”, navodi se u kratkom odgovoru iz SDT.

SDT je 17. jula u saopšenju pod naslovom “Specijalno državno tužilaštvo predstavlja oblike specijalnog rata” objavilo na svom zvaničnom sajtu da se “radi o organizovanom i sinhronizovanom djelovanju s ciljem urušavanje kredibiliteta i integriteta glavnog specijalnog tužioca i da to najbolje pokazuje i sastanak održan između P.B., A.M. i V.M.”.

Veselin Mujović je potvrdio u intervjuu “Dnevnim novinama” 25. jula da je upravo on spomenut u transkriptima objavljenim na sajtu SDT-a 17. jula koji, po interpretaciji SDT-a, otkrivaju da se protiv Specijalnog tužilaštva i glavnog specijalnog tužica Milivoja Katnića vodi specijalni rat i da “DF traga za informacijama koje bi ga na bilo koji način diskreditovale”.

Nekoliko dana nakon što je SDT objavio saopštenje, Predrag Bulatović je kazao da Katnić namjerno nije objasnio kako se na sajtu SDT-a pojavio njegov i Mandićev razgovor sa “određenom osobom u jednoj podgoričkoj kafani”. On i Mandić su, kazao je tada, odlučili da se pismeno obrate vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću.

“Stanković kaže da je tužilaštvo jedinstven organ i da je on šef. Neka nam odgovori na pitanje kako i na koji način smo tajno praćeni Mandić i ja, na osnovu kog rješenja, i u skladu sa kojim zakonskim odredbama i na osnovu kog člana Ustava“, kazao je Bulatović na konferenciji za novinare 21. jula.

On je tada rekao da “u DF -u ozbiljno sumnjaju da iza tajnog praćenja u kafiću stoji Katnić, sa namjerom da time napravi dodatne konstrukcije”.

Mandić, kojeg je SDT optužio da je učestvovao u pokušaju državnog udara oktobra prošle godine, a on to negirao, pozvao je tada Katnića da objavi sve razgovore između njega, Bulatovića i “treće osobe”.

Oni su pozvali Stankovića da saopšti razloge i javni interes zbog kojeg su predstavnici parlamenta jedne države prisluškivani na javnom mjestu.

“Vijesti” saznaju da je VDT proslijedio Tužilačkom savjetu zvaničnu pritužbu Mandića i Bulatovića na postupanje Katnića u ovom slučaju.

Mujović je u intervjuu kazao da ne zna ko je bio pod mjerama tajnog nadzora.

“Ko je i da li je bio pod mjerama tajnog nadzora nije mi poznato. Odgovor na to pitanje ima samo glavni specijalni tužilac. Znam da je telefon imao Bulatović, a je li on praćen ili je on snimao, pojma nemam”, kazao je on.

U tom intervjuu je kazao i da je dva puta u kafiću “G” sjedio sa Mandićem i Bulatovićem i da se uplašio za Katnićevu bezbjednost.

“Dva puta smo sjedjeli u kafiću „G“ u Moskovskoj ulici...Tamo često idem i tamo sam se jednog dana sreo sa Bulatovićem i Mandićem. U jednom trenutku je Bulatović pomenuo Katnićevu kuću, da je prvo bila “mala”, pa onda “velika”. Kad sam to čuo nije mi bilo svejedno. Kako oni znaju kakva je kuća bila, kakva je sad, kolika joj je ograda…? Znači da neko dolazi da je obilazi. A pošto su mediji pisali da se njemu prijeti, a u međuvremenu sam i ja imao saznanja da su bivši Legijini specijalci koji su kriminalne prošlosti u Crnoj Gori, pravo da Vam kažem uplašio sam se da se nekom nešto ne desi”, kazao je tada Mujović.

Mujović je 2. maja prijavio policiji da su tri muškarca pokušala da ga ubiju na Paštrovačkoj gori, ali da im je umakao zahvaljujući slučajnim prolaznicima. Nijesu poznati policijsko - tužilački rezultati te istrage niti mjere koje su sprovedene povodom tog događaja.

Mujovića je SDT optužio da je prevario bivšeg funkcionera DPS-a Svetozara Marovića za 890.000 eura i Budvanina Ljuba Rađenovića za 20.000 eura. On je proveo u Istražnom zatvoru više od godinu, odakle je zbog lošeg zdravstvenog stanja pušten početkom marta. Zbog liječenja u bolnici u Dobroti, odgođeno mu je suđenje u Višem sudu koje je bilo zakazano 21. jula.

On je, tokom boravka u zatvoru, nekoliko puta boravio u bolnici i zbog lošeg zdravstvenog stanja su odlagana ročišta.

Mujović je u sudnici negirao da je Maroviću uzeo novac, tvrdeći da je za njega nosio novac u Švajcarsku, kako iz te države ne bi tužilaštvu poslali dokaze o tajnom milionskom računu njegove supruge Đorđine. Osuđeni šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović još nije svjedočio u tom predmetu.

Tužilac mora da obrazloži zašto angažuje nekog ko nije policajac

Prikriveni isljednik i saradnik može se angažovati “ako postoje osnovi sumnje da je neko lice samo ili u saučesništvu sa drugim izvršilo, vrši ili se priprema za vršenje” niza krivičnih djela nabrojanih u ZKP-u, među kojima su ona koja nose deset i više godina zatvora, kriminalno udruživanje, koruptivna djela i ona sa elementima organizovanog kriminala, “a okolnosti slučaja ukazuju da će se sa najmanje povreda prava na privatnost prikupiti dokazi”.

“Izvršenje mjere (angažovanje prikrivenog isljednika i saradnika), ne smije da predstavlja podstrekavanje na izvršenje krivičnog djela”, stoji u ZKP-u.

Ako se radi o mjeri angažovanja prikrivenog isljednika i saradnika, predlog i naredba sadrže i razloge koji opravdavaju da se za to angažuje osoba koja nije ovlašćeni policijski službenik, predviđa ZKP.

Tužilaštvo je po ZKP-u dužno da spriječi otkrivanje identiteta prikrivenog isljednika i saradnika, a to se radi i ako ta osoba svjedoči na sudu.

Ako SDT iz bilo kojih razloga ne pokrene krivični postupak na osnovu dokaza koje je prikupio prikriveni isljednik ili se oni ne budu koristili, sudija za istragu će takve snimke uništiti.

On bi po pravilu trebalo da o tome obavijesti osobe koje su bile predmet te mjere tajnog nadzora i da im snimljeni materijal na uvid, osim ako postoji osnovana bojazan da bi to moglo da predstavlja “ozbiljnu opasnost po život i zdravlje ljudi ili bi moglo ugroziti neku od istraga koje su u toku ili iz drugih opravdanih razloga”.

“Vijesti” su u nekoliko navrata pokušavale da dođu do podataka koliko je osoba vidjelo takve snimke i koliko je uništeno, i utvrdile da o tome ne postoji jedinstvena evidencija.

Bonus video: