Miloš Karadaglić održao koncert posvećen vatrogascima i svima koji se bore sa vatrenom stihijom na Luštici

Živjeli oni koji gase vatre koje nam prijete, svi oni koji su čuvari plamena naših prirodnih ljepota, života, kulture, istorije, tradicije, umjetnosti, čuvari trajanja na ovim prostorima! Večeras, u ime umjetnosti: od srca im hvala", rekao je umjetnički direktor KotorArt Don Brankovih dana muzike, Ratimir Martinović
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2017. 14:35h

Čuveni crnogorski gitarista Miloš Karadaglić nastupio je sinoć u kompleksu Luštica Bay, novom turističkom gradu u nastajanju nadomak Tivta.

"Zahvaljujući partnerstvu Međunarodnog festivala KotorArt i Luštice Bay koncert poznatog gitariste, prvi nakon jednogodišnje pauze održan je pod nazivom "Miloš Invites" u okviru šesnaestih Don Brankovih dana muzike a sa Karadaglićem su nastupili sopranistkinja Pumeza Mačikiza i kvartet "Strings Attached". Koncert je inače posvećen vatrogascima i svim drugim učesnicima koji se svakodnevno bore sa vatrenom stihijom na Luštici. Zvanicama na koncertu je podijeljen spisak imena do kojih se moglo doći u nadležnim vatrogasnim službama", saopšteno je iz Luštice Bay i KotorArta.

"Moji saradnici će vam sada podijeliti listu sa imenima onih građana do kojih smo mogli doći. Ponavljam - ona nije potpuna. To su imena vatrogasaca koji su branili i dalje brane ovaj prostor ljepote i sklada koji ničim, osim pukom srećom nismo zaslužili. Odbranilili su Lušticu a sa njom i Lušticu Bay. Nijedan život nije izgubljen, a mogao je biti. Molim vas, ponesite taj list papira kućama, sa programom večerašnjeg koncerta i emocijama koje u vama probudi muzika, i sačuvajte sve kao jedinstven sadržaj ovog događaja i ovog prostora, mjesta i trenutka, kao svjedočanstvo nedovoljne zahvalnosti", rekao je umjetnički direktor KotorArt Don Brankovih dana muzike, Ratimir Martinović.

Prema njegovim riječima, kultura nam treba da bismo znali ko smo i odakle smo; da bismo u mirnodopskim uslovima razvijali talente i društvo i nove i stare gradove u kojima svaki pojedinac može da pronađe svoje mjesto pod suncem, da proživi smislen ispunjen život, nadovezujući se na tradiciju, gradeći budućnost, živeći sadašnjost. I sve to, poštujući druge.

"Ali džaba nam kultura ukoliko ne znamo da cijenimo žrtvu onih koji je brane svojim životima. Kultura zahvalnosti, nikad dovoljno izražena u duhu ovdašnjeg presrećnog a te sreće nesvjesnog čovjeka, jeste ono za što vas pozivam da večeras ispratite najjačim aplauzom. Živjeli oni koji gase vatre koje nam prijete, svi oni koji su čuvari plamena naših prirodnih ljepota, života, kulture, istorije, tradicije, umjetnosti, čuvari trajanja na ovim prostorima! Večeras, u ime umjetnosti: od srca im hvala", rekao je Martinović.

Izvršni direktor Luštice Development, Daren Gibson kazao je da kompanija nije samo puki graditelj gradova već kreator zajednica.

"Svaka godina je posebna u razviju projekta Luštica Bay, ova možda više, jer donosi uzbuđenje, novu energiju zato što konačno možemo da vidimo fizičko ostvarenje planova i to je ono na šta su mi ljudi ukazali da sve što je bilo planirano postaje stvarnost. Međutim, ova sezona za nas nije bila bez izazova, prije svega u vidu požara koji su pogodili poluostrvo Luštica ali uspijevamo da se izborimo", rekao je Gibson.

U saopštenju se dodaje da je koncert u Luštici Bay jedini koncert Karadaglića ove godine jer je zbog izostanka finansijske podrške Ministarstva kulture festivalu, otkazan koncert planiran na Ljetnjoj sceni u Kotoru.

"Južnoafrička zvijezda u usponu, sopranistkinja Mačikiza, ekskluzivac izdavačke kuće za umjetničku muziku „Decca Classics“, kvartet „String Attached“ iz Beograda koga čine vodeći orkestarski muzičari iz regiona i Karadaglić duže od sat priredili su raznovrstan izbor muzike. Nekoliko stotina zvanica imalo je priliku da na obali, ispod zvijezda, uživa u „muzičkoj šetnji“ od najprefinjenijih gitarističkih komada do arija italijanske opere, kompozicija britanskih Bitlsa te afričkih pjesama. Oduševljena publika je dugim aplauzom na binu nekoliko puta vratila umjetnike koji su joj priuštili nesvakidašnji ugođaj. Sponzori koncerta su Luštica Bay i Sava osiguranje, te vinarija 13. jul – Plantaže", zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: