Deset važnih poruka koje nam stopala šalju o zdravlju

Hipotireoza je najčešći uzrok hladnih stopala koje je nemoguće ugrijati. Ako imate više od četrdeset godina, moguće je da imate lijenu štitnu
197 pregleda 0 komentar(a)
štikle, stopala, Foto: Shutterstock
štikle, stopala, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.08.2017. 16:14h

Stopala su najudaljeniji dio tijela od srca i kičme, pa prva bilježe živčane promjene na tijelu. Zbog toga je važno redovno pratiti izgled i osjećaje u njima, te tako spriječiti pojavu bilo kakve ozbiljnije zdravstvene teškoće.

1. Nedostatak dlačica na nožnim prstima Iako se većina žena veseli manjku dlačica na nožnim prstima, ono može ukazivati na probleme u cirkulaciji. Iznenadna ćelavost znak je da vaša stopala ne dobijaju dovoljno krvi kako bi održali rast dlaka. Postoji mogućnost da srce ne pumpa dovoljno krvi do vaših stopala, pa bi bilo dobro posjetiti ljekara, kaže dr. Kerolajn MekAlon iz Udruženja California Podiatric Medication.

2. Grčevi u stopalima Grč u stopalima uobičajen je problem koji može biti znak živčanih problema, no mnogo češće je pokazatelj dehidracije ili loše ishrane. Svakog dana, a posebno tokom vježbanja pijte odgovarajuće količine tečnosti, a dobro bi bilo povećati unos hrane s kalijum, magnezijem i kalcijem. Trenutno olakšanje ponudiće vam topla kupka za stopala u kojoj je dobro nožne prste ispružiti u smjeru nosa, savjetuje američki ortoped.

3. Ranica koja ne zarasta Ranice koje ne zarastaju na predjelu stopala su prilično jasan znak dijabetesa. Visok nivo šećera u krvi koje su bez kontrole duže vrijeme mogu dovesti do oštećenja zbog čega dijabetičari mogu dobiti porezotine a da ne osjete ikakvu fizičku bol. Ranica koja ne zarasta može biti znak i raka kože. Melanom se može pojaviti bilo gdje na tijelu, čak i između nožnih prstiju, pa uvijek uvrstite i pregled stopala kad idete kod dermatologa, poručuje Kerolajn.

4. Stopala su vam uvijek hladna Hipotireoza je najčešći uzrok hladnih stopala koje je nemoguće ugrijati. Ako imate više od četrdeset godina, moguće je da imate lijenu štitnu. Ova bolest može izazvati i gubitak kose, vrtoglavice, nagle dobitke težine, ali i depresiju. Jednostavni nlzi krvi mogu pokazati treba li vam terapija.

5. Povećanje nožnog prsta Nagli porast nožnog palca koje je crveno, nadraženo i oteklo treba hitnu medicinsku pomoć, kaže američki ljekar. Tipični uzroci za ovu boljku su giht, infekcije, upalni artritis ili neka fizička povreda.

6. Utrnuli prsti ili dijelovi stopala Utrnuće oba stopala najčešće je znak dijabetesa, hroničnog alkoholizma ili nuspojava hemoterapije. Međutim, ako utrnuće osjećate samo u jednom stopalu, moguće je da je uzrok ukliješteni živac u stopalu, gležnju ili leđima, koji pak može biti izazvan nošenjem neodgovarajuće obuće.

7. Neugodni čukalj Koštana izraslina na zglobu kod početka nožnog palca nije posljedica nošenja visokih štikli. Naprotiv, riječ je o genetskom deformitetu stopala koje se može pogoršati nošenjem neodgovarajuće obuće. Jedini način da neugodni čukljevi isprave, jeste podvrgavanje operaciji.

8. Bol u peti Plantarni fasiitis ili sindrom prenaprezanja najčešći je uzrok snažnog bola u peti. Obično se pojavljuje u trenutku kad ustajete iz kreveta ili se dižete sa stolice. Pogoršati ga može nošenje preuske ili neodgovarajuće obuće, te zanemarivanje laganih vježbi za istezanje mišića.

9. Perutanje i svrab stopala Osjećate li svrab, a koža vam se ljušti, vjerojatno imate gljivičnu infekciju koja se može izliječiti odgovarajućom kremom te održavanjem redovne higijene stopala. Uzrok neugodnog svraba može biti i kožna oboljenja poput psorijaze, koja se može odrediti pregledom kod ljekara.

10. Žuti nokti Promjena boja nokta na nožnim prstima ponekad je znak starenja, a ako je popraćena i s 'listanjem' nokta te lakom lomljivošću upućuje na pojavu gljivične infekcije, koja se može liječiti kremom. Žutilo se pojavljuje i kod žena koje mjesecima lakiraju nokte bez predaha, prenosi zadovoljna.

Bonus video: