Marovićeva jahta se vratila kući

Nekadašnje plovilo Marovića od Hete je kupio srpski biznismen porijeklom sa Kosova, koji godinama ljetuje u Budvi
791 pregleda 37 komentar(a)
Marovićev jahta, Foto: Vuk Lajović
Marovićev jahta, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.08.2017. 06:19h

Luksuzna jahta “Kenco”, nekada u vlasništvu osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića i njegovog sina Miloša, već par dana privezana je ispod budvanskih starogradskih bedema.

Nekadašnje plovilo Marovića preimenovano je u “Sara” i dobilo je potpuno novi izgled.

“Vijestima” je iz više izvora potvrđeno da je to plovilo od austrijske kompanije Heta lizing, kupio sprski biznismen kosovskog porijekla, koji godinama ljetuje u Budvi.

“Kenco” koji ima zvanični IMO broj 9442330, već godinama ne može se pratiti preko sajtova koji obavještavaju o kretanju brodova preko AIS sistema, jer je njegov AIS transponder već odavno ugašen.

Pretragom preko IMO broja 9442330 ni juče se nije mogla utvrditi pozcija te jahte. AIS transponder jahte “Sara” koja vije zastavu SAD, i za koju dobro upućeni izvori tvrde da je to zapravo bivši “Kenco”, takođe je bio isključen.

Jahta je prema dostupnim podacima, u Budvu stigla u noći 28. jula, nakon što je prethodno, pola sata iza ponoći, isplovila iz Bara. Prema nezvaničnim informacijama, “Sara” na čijoj krmi nije istaknuto ni ime američke luke u kojoj je taj brod navodno upisan, zbog plovidbe sa isključenim AIS transponderom sada će biti predmet pojačanog interesovanja crnogorskih pomorskih vlasti.

Ta 29 metara duga jahta godinama je bila privezana na Krfu, dok je trajao sudski spor između Hete i Marovića. Austrijska kompanija za to vrijeme pokušavala je da naplati 9.980.076,15 eura, od Budvana koji su joj 2008. mjenicama i svom svojom imovinom garantovali da će vratiti kredit kojim je je of - šor kompanija Galaxy kupila “Kenzo”.

Jahta je kupljena u renomiranom italijanskom brodogradilištu Ferretti, u kom su “Kenza” radili po posebnoj narudžbi. Brod je upisan u registar Svetog Vincenta i Grenadina, a do prije par godina, stalno je bio vezan u budvanskoj marini. Ovdašnja javnost spekulisala je da to jahta Marovića. “Kenco” se tih godina, preko specijalizovanih sajtova nudio i za čarter. Klijentima dubokog džepa, mogli su da je iznajme za 9.285 eura na dan, plus troškovi, koliko je čarter “Kenca” koštao 2009.

Jahta nikada nije plaćena Hypo Leasingu, pa je Heta prije dvije gdiine od Svetozara i Miloša Marovića sudskim putem tražila naplatu skoro deset miliona eura duga. Heta je nedavno zaključila vansudsko poravnanje sa nekadašnjim visokim fukncionerom DPS-a i njegovim sinom, zbog čega je sudija kotorskog osnovnog suda Veljko Bulatović krajem jula donio presudu kojom se odbija tužbeni zahtjev Austrijanaca.

Kompanija iz Klagenfurta tada je i zvanično preuzela jahtu od Budvana, a potom je “udomila” kod srpskog biznismena.

Marovići, koji već duže od godinu žive u Beogradu, nijesu se pojavili ni na posljednjem ročištu u Osnovnom sudu u Kotoru.

Navodno, u srpskoj prijestonici pokušavaju da izbjegnu odlazak na robiju koja ih čeka u Crnoj Gori. Obojica su pravosnažno osuđeni za učešće u nezakonitim poslovima kojima je budžet Budve oštećen za više desetina miliona eura. Nekadašnji šef državne zajednice SiCG priznao je da je bio na čelu budvanske kriminalne grupe. On se sa tužiocima nagodio da odrobija ukupno četiri godine i tri mjeseca, plati dvije novčane kazne po 50.000 eura i u budžet vrati više od milion eura, koliko su vještaci procijenili da je stavio u džep namještanjem poslova u metropoli turizma. Crnogorska policija je za njim raspisala međunarodnu potjernicu zbog neodazivanja na izdržavanje kazne. Uprkos tome, srspke vlasti ne hapse Budvanina. Njegova odbrana više puta je saopštavala da Svetozar Marović ne izbjegava odlazak u spuški zatvor, već da se u Beogradu liječi od depresije.

Mlađi Marović, koji treba da odsluži zatvorsku kaznu od 11 mjeseci, u međuvremenu je dobio srpsko državljanstvo.

On je podnio zahtjeve da kaznu odsluži u Srbiji, u kućnom pritvoru.

Pod blokadom imovina Marovića i osoba povezanih sa njima

Specijalno državno tužilaštvo blokiralo je krajem jula kompletnu imovinu Svetozara, Đorđine i Miloša Marovića, zbog sumnje da je stečena kriminalom.

Država je stavila “šapu” i na imovinu Miloševe supruge Tamare i njenog brata Ivana Popovića, za koje je takođe finansijska istraga, koju Specijalno tužilaštvo privodi kraju, utvrdili da nijesu imali novca na računu, da bi kupili stanove koji se vode na njihovo ime.

Iako je Đorđina Marović, prije dvije godine uspjela da za milion i po eura proda vilu u Babinom dolu, ta nekretnina je takođe blokirana zbog sumnje da je riječ o fiktivinoj kuporpdaji. Stopirana je prodaja stana od 90 kvadarta za 180 hiljada eura koji se vodi na ime Svetozara, i na tu nekretninu stavljena privremena mjera zabrane.

Bonus video: