Amfilohije: Gorski vijenac je duboko doživljena tajna sopstvenog naroda

Pokrovitelj Trga od ćirilice je Mitropolija crnogorsko primorska, a manifestaciju su podržali Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i njegove uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Opština Herceg Nov
122 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2017. 15:50h

Trg od ćirilice koji se organizuje četvrtu godinu otvoren je u porti crkve Svetog Spasa, besjedom mitropolita Crnogorsko primorskog Amfilohija "170 godina Gorskog vijenca".

"Narod koji ima Njegoša i Gorski vijenac ima svoj zalog, to je nezatvorena knjiga postanja i opstajanja", poručio je mitropolit Amfilohije i istako da je to djelo "dubinska doživljena tajna sopstvenog naroda ali i opšteg čovječanstva, iznijetog na svjetlost Hristovog jevanđelja".

"Trg od ćirilice" u organizaciji izdavačke ustanove Mitropolije crnogorsko-primorske "Svetigora", Udruženja književnika Crne Gore, Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore i Crkvene opštine Topljanske, biće održan do 28. avgusta na različitim lokacijama: Belavisti, Kanli kuli, porti crkve Svetog Spasa i manastiru Savina, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Povod za programe na četvrtom Trgu od ćiriliće su brojni jubileji - 170 godina "Gorskog vijenca", 1190 godina od rođenja Svetog Ćirila Solunskog, prvoučitelja Sveslovenskog, i 330 godina od oslobođenja Herceg Novog od Turaka.

Urednik programa Želidrag Nikčević kazao je da na Trgu od ćirilice uvijek naglašavaju da srpska ćirilica nije samo azbuka, niti pismo za sporazumjevanje, već je ona "najdublji znak našeg nacionalnog indetiteta, znak ukupne srpske kulture i duhovnosti".

Pokrovitelj Trga od ćirilice je Mitropolija crnogorsko primorska, a manifestaciju su podržali Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i njegove uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Opština Herceg Novi.

Galerija

Bonus video: