Tikvicama zaštitite prostatu i smanjite holesterol

Zbog visokog udjela mangana tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela. Pospješuje metabolizam proteina i ugljenih hidrata, podstiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i holesterola
142 pregleda 0 komentar(a)
tikvice_1, Foto: SHUTTERSTOCK
tikvice_1, Foto: SHUTTERSTOCK
Ažurirano: 02.08.2017. 18:14h

Već uveliko traje sezona svima omiljenih tikvica. Ima ih mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene tikvice slične velikim krastavcima.

Zajedno s dinjama i krastavcima, tikvice pripadaju porodici Cucurbitacea. Iako se radi o voću, većina nas ih tako ne doživljava i naziva ih povrćem.

Tikvice, kao i sve tikve, potiču iz Amerike, a čovječanstvo ih konzumira već više od 10.000 godina. Smatra se da je današnja sorta tokom godina razvijena u Italiji.

Sastav i ljekovitost tikvice

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Odlična su namirnica za mršavljenje jer ispunjavaju želudac i time daju osjećaj sitosti. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalijuma, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom.

Većina tih vrijednih supstanci nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova. Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja podstiču probavu, spriječavaju zatvor i čiste crijeva od toksina.

Time se smanjuje mogućnost dobijanja raka crijeva, kontroliše šećer u krvi i smanjuje apetit. Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvnog sistema i snižavaju holesterol, prenose Nezavisne.

Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate - bolesti koja muškarcima otežava mokrenje i seksualne odnose.

Zbog visokog udjela mangana tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela. Pospješuje metabolizam proteina i ugljenih hidrata, podstiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i holesterola. Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom i zacjeljivanje rana bržim.

Zato, imate li suvu kožu, stavite na lice ploške tikvice, ostavite dvadeset minuta i isperite. Koža će vam biti meka i svježa.

ZDRAVSTVENE DOBROBITI TIKVICA:

djeluju protivupalno

povećavaju nivo energije

pomažu mršavljenju

snižavaju nivo holesterola

čiste crijeva od toksina

spriječavaju bolesti prostate

poboljšavaju probavu

podstiču libido

čine kožu zdravijom

čuvaju zdravlje fetusa.

Bonus video: