Herceg Novi: Otvoren Montenegro film festival

Predsjednik Opštine Stevan Katić je ocijenio da je FFHN dio kulturnog identiteta Herceg Novog i Crne Gore
144 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2017. 10:48h

Film ne može da promijeni stvarnost, ali može da natjera srce da brže kuca, kazao je makednoski reditelj Milčo Mančevski otvarajući sinoć na Kanli kuli 31. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival (FFHN-MFF).

Ministar kulture Janko Ljumović je utvrdio da je filmski festival u Novom jedna od najljepših pozornica za susret i promociju kultura.

“Film uspijeva uprkos hiperprodukciji digitalnih slika, brzini i gužvama savremenog komuniciranja, da bude osobeni medij koji na tankoj granici između faktičkog i oniričkog jeste u stanju da zađe u najdublje i najintimnije dijelove svakog društva i da nam da priliku da se posvetimo idejama koje filmski autori kreiraju. Film ima nemjerljiv i nezamjenljiv značaj za jednu zajednicu jer nam pruža priliku da sagledamo svijet oko nas iz uglova koji nam nijesu često dostupni. Sve evropske zemlje posvećene su očuvanju i unapređenju kinematografije kako zbog kohezivne uloge koju posjeduju pokretne slike za samu zajednicu, tako i zbog toga što kinematografija predstavlja značajan ekonomski i kreativni resurs koji generiše kulturni razvoj i posebno danas bitno, platformu za interkulturni dijalog”, kazao je Ljumović.

Predsjednik Opštine Stevan Katić je ocijenio da je FFHN dio kulturnog identiteta Herceg Novog i Crne Gore, “ključna pozicija u razvoju i promociji crnogorske kinematografije, jedan od glavnih argumenata Herceg Novog kao grada kulture i umjetnika”.

Publika je u okviru takmičarske selekcije sinoć vidjela film Muškarci ne plaču, Alena Drljevića U selekciji Kino Evropa prikazan je filma Redoubtable Michela Haznaviciusa.

Na tvrđavi Forte mare prikazana su ostvarenja Happy end (Michael Haneke) i Loveless (Andrev Zvyaginstev).

Galerija

Bonus video: