BUDITE OPREZNI

Pet znakova da vašem tijelu nedostaje kalijuma

Bez odgovarajućih količina kalijuma u tijelu, krvni se sudovi mogu suziti, što dovodi do visokog krvnog pritiska
103 pregleda 1 komentar(a)
bol, stomak, Foto: Shutterstock
bol, stomak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.08.2017. 11:14h

Kalijum osigurava pravilnu kontrakciju mišića u tijelu, reguliše tjelesne tečnosti i ravnotežu minerala u organizmu.

Uz to ublažava učinke pretjerane konzumacije soli, što je problem s kojim se susreće mnogo ljudi širom svijeta. Povrh svega, štiti krvne sudove od oštećenja i zadebljanja te snižava visoki krvni pritisak.

Ako jedete mnogo hrane koja dolazi iz vrećice ili kutije, vjerovatno imate premalo kalijuma u organizmu, tvrdi nutricionistica Lauren Blejk iz Veksner Medikal Centra.

Ovo su najčešći znakovi da vam u tijelu nedostaje kalijuma.

1. Stalno ste umorni

Tijelu je potreban kalijum da bi normalno funkcionisao. Ako ste stalno umorni, a spavate koliko biste trebali, manjak kalijuma mogao bi biti uzrok, tvrdi Lauren Blejk. Umor može biti i posljedica stresa, loše ishrane i nedostatka sna, što su takođe problemi koji se povezuju s manjkom kalijuma u organizmu.

2. Imate česte grčeve u mišićima

Kalijum je nužan za pravilan rad mišića u cijelom tijelu. Kada su nivoi tog minerala u tijelu niski, pojedinac osjeća bolove i grčeve tokom dana ili dok vježba.

3. Osjećate slabost i vrtoglavicu

Količine kalijuma mogu varirati tokom dana, a veliki pad tog minerala u tijelu može dovesti do usporavanja otkucaja srca, pa će vam se učiniti kao da ćete se onesvijestiti. To nije uobičajeno, ali ako vam se dogodi, obavezno posjetite ljekara, upozorava američki nutricionista. Nemojte zanemarivati ni ako osjećate trnce u rukama i nogama.

4. Imate visok krvni pritisak

Bez odgovarajućih količina kalijuma u tijelu, krvni se sudovi mogu suziti, što dovodi do visokog krvnog pritiska. Pripazite i na srčane palpitacije –najvažniji mišić u tijelu ne može dobro raditi kada u tijelu postoji neravnoteža natrijuma i kalijuma.

5. Stalno ste naduti

Tijelo ima problema s regulacijom soli kada u organizmu nedostaje kalijuma. Sve to može dovesti do nadutosti. Ako ste često naduti, ovo bi mogao biti jedan od razloga, prenosi Radio Sarajevo.

Preporučujemo za Vas