FILMSKI FESTIVAL HERCEG NOVI

Iskra premijerno na Kanli kuli

Crnogorski film “Iskra” režirao je Gojko Berkuljan
71 pregleda 0 komentar(a)
Gojko Berkuljan (novine)
Gojko Berkuljan (novine)
Ažurirano: 02.08.2017. 07:14h

Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival večeras na Kanli kuli u 21 sat obilježiće svjetska premijera crnogorskog filma “Iskra” Gojka Berkuljana. Film se prikazuje u okviru selekcije Kino Orjen i takmiči se za nagradu “Živko Nikolić”. Gosti festivala su reditelj filma, kao i protagonisti.

U 22 i 30, kako je najavio PR festivala Miroslav Minić, takođe na Kanli kuli, biće održana internacionalna premijera filma “Afterparti” Luke Bursaća, nagrađenog na beogradskom Festu. Film se prikazuje takođe u okviru selekcije Kino Orjen, a gosti festival su reditelj i protagonist filma. Na Tvrđavi Forte Mare u 22 sata biće projekcija filma “Oslobođenje Skoplja” u režiji Radeta i Danila Šerbedžije - dugo iščekivana ekranizacija istoimene čuvene predstave. Film će biti prikazan takođe u okviru selekcije Kino Orjen. U 23 i 45 na Tvrđavi Forte Mare, u okviru zvanične takmičarske selekcije, biće projekcija filma “The Fixer” Adriana Sitarua.

Danas počinje i selekcija studentskih filmova, u okviru koje će biti prikazano 17 kratkih igranih filmova koji dolaze iz filmskih škola Jugoistočne Evrope i Mediterana. Program otvara revija kratkih grčkih filmova koja se realizuje u saradnji sa Grčkim filmskim centrom. To je šest filmova koji u Herceg Novi stižu nakon brojnih prestižnih festivala kao što su Kan, Berlin, Toronto, Lokarno, Sarajevo i dr. Filmovi koji će biti prikazani od 21 sat u Amfiteatru Herceg Festa su “Pješčana plaža” Thanosa Papastergioua, “Hiwa” Jacqueline Lentzou, “Cvijeće i zadnjice” Christosa Massalasa, “Limbo” Konstantina Kotzamania, “Helga je u Lundu” Thelyia Petraki.

Na Trgu Miće Pavlovića od 21 sat, počinje selekcija dokumentarnih filmova. U okviru takmičarske selekcije od 21 sat biće prikazani filmovi: “Ravnoteža” Bernharda Wegnera, “Sjećam se” Elme Tataragić, “Hladni poljupci” Nicolasa Rincona Gillea, “PLAvo nebo patnje” Stephanosa Mangriotisa, “Baš vrelo ljeto” Areeja Abu Eida, “Granice” Damjana Kozole i “Šta me sve čeka prije no što zaspim” Hanne Hovitie.

Preporučujemo za Vas