DŽIJU-DŽICU

Vukčević: Zadovoljstvo je uzeti medalju na takmičenju koje se održava svake četvrte godine

66 pregleda 0 komentar(a)
Džiju-džicu press, Foto: Screenshot (Facebook)
Džiju-džicu press, Foto: Screenshot (Facebook)
Ažurirano: 01.08.2017. 18:18h

Džiju-džicu reprezentativci Crne Gore nastavili su tradiciju osvajanja medalja na velikim takmičenjima, zahvaljujući bronzi „teškaša” Dejana Vukčevića na Svjetskim igrama u poljskom Vroclavu.

"Velika je čast pojaviti se na takmičenju koje se održava svake četvrte godine i okuplja preko 3.500 sportista iz 31 discipline, a još veće zadovoljstvo uzeti medalju. Imao sam četiri, nikad teže, borbe. Na ovom prestižnom takmičenju učestvuju samo borci sa najviše bodova u četvorogodišnjem ciklusu. Bukvalno sam imao meč za mečom. Jedino sam pred četvrtu borbu sa Špancem imao malo više odmora, skupio sam snagu i pobijedio ful iponom", rekao je Vukčević nakon istorijskog uspjeha.

Na korak od medalje su zastali Stefan Vukotić i Vuk Dragutinović u duo sistemu i Miloš Kovačević. Iskusna Mirjana Martinović je zbog porodičnih problema morala da otkaže nastup u Poljskoj.

Kovačević, trenutno treći na svjetskoj rang listi u svojoj disciplini, na Svjetskim igrama je bio nosilac grupe. Međutim, žrijeb ga je spojio sa kasnijim šampionom iz Holandije i osvajačem bronze iz Meksika.

"Zahvalan sam selektoru što sam prethodne četiri godine bio član reprezentacije koja mnogo vrijedi. Što se tiče takmičenja, moram priznati da je predstavnik Holandije iskusniji i jači borac, dok sam protiv Meksikanca izgubio tijesno (7:6), iako sam vodio. Jedan trenutak nepažnje sam skupo platio. Morao sam pred takmičenje da skidam kilažu, što je uticalo na moje partije. Nadam seda će na sledećim Svjetskim igrama biti puno bolje", kazao je Kovačević.

Dragutinović je ponosan što je predstavljao zemlju na jednom velikom takmičenju.

"Četvrto mjesto je uspjeh, ali ne mogu da se otmem utisku da smo zaslužili medalju. Mladi smo, ovo je jedno veliko iskustvo i siguran sam da ćemo Stefan i ja na narednim takmičenjima povratiti kontinuitet osvajanja odličja", dodao je Dragutinović.

Selektor Miloš Ašanin je kazao da je Crna Gora „najzad došla do medalje koju je dugo čekala”.

"Za Dejana smo napravili odličnu taktiku. Znali smo da će uzeti medalju i prava je šteta što nije srebrna ili zlatna. Miloša smo vidjeli kao pobjednika u borbi sa Meksikancem, ali zbog malog kiksa nije uspio da uđe u borbu za medalju. Vuk i Stefan su radili sa najjačim svjetskim takmičarima, Austrijancima, Belgijancima, Italijanima i Holanđanima, a medalja im je izmakla za jedan poen. Novi četvorogodišnji ciklus počinje već 23. novembra, Svjetskim šampionatom u Bogoti. Moramo imati kvalitetnije pripreme kako bismo sakupili bodove za sljedeće Svjetske igre. Već spremamo podmladak koji bi 2021. u Sjedinjenim Američkim Državama mogao da stigne do medalja", ističe Ašanin.

Predsjednik Saveza i selektor spavali u sobama kao ilegalci

Predsjednik Džiju-džicu saveza Crne Gore Ranko Vukotić je istakao da je taj Savez 6. jula primljen u Crnogorski olimpijski komitet, dok je juče uvršten u kategorizaciju sportova, tako da neće biti, kao do sada, prepreka za finansiranje iz državnog budžeta.

"Očekujem da se Ministarstvo sporta prema nama odnese na pravi način. U Vroclav ne bismo putovali da nije bilo pomoći COK-a, prijatelja saveza i pozajmica. Predsjednik Saveza i selektor su spavali u sobama sa takmičarima kao ilegalci, takmičari su bili u takvoj opremi da su se stidjeli od sportista iz drugih država, dok smo se hranili, slobodno mogu reći, kao prosjaci. Ovaj savez to ne zaslužuje, već zaslužuje mnogo više", apeluje Vukotić.

Član UO Džiju-džicu saveza Draško Trninić je, između ostalog, istakao da će Podgorica od 21. do 25. septembra biti domaćin Otvorenog Balkanskog prvenstva i Svjetskog prvenstva za seniore.

"Dobit glavnog Grada Crne Gore od smještaja čak 6.000 sportista može biti veliki i zato je potrebno pomoći Savez, koji je ove godine izopšten iz finansiranja Ministarstva sporta iz protokolarnih razloga", rekao je Trninić.

Preporučujemo za Vas