Završena sezona 2016/17. u Nikšićkom pozorištu: Iz tri produkcije 75 naslova

„Ne smijemo zaboraviti da smo imali veći broj filmskih projekcija, a i u pozorišnoj produkciji neke predstave, posebno one iz dječijeg programa, imale su od dva do četiri izvođenja“, kazao je direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić
0 komentar(a)
Nikšić, pozorište, Foto: Miloš Zvicer
Nikšić, pozorište, Foto: Miloš Zvicer
Ažurirano: 01.08.2017. 11:22h

Pozorišna sezona 2016/17. je završena, a Nikšićko pozorište je tokom nje realizovalo 75 naslova iz tri produkcije - 35 iz pozorišne, i po 20 iz muzičke i filmske.

„Ne smijemo zaboraviti da smo imali veći broj filmskih projekcija, a i u pozorišnoj produkciji neke predstave, posebno one iz dječijeg programa, imale su od dva do četiri izvođenja“, kazao je direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić.

Posebno su ponosni, kako je kazao, na povratak bioskopske publike i dolazak osnovaca u hram kulture.

„Ono što nas raduje i ohrabruje je što je iz redova najmlađe populacije salu Nikšićkog pozorišta posjetilo oko deset hiljada gledalaca. Imamo odličnu saradnju sa osnovnim školama tako da prilikom izvođenja svake predstave za djecu sala je ispunjena do poslednjeg sjedišta. Što se odrasle publike tiče najveće interesovanje pokazuju za pozorišne predstave sa zvučnim glumačkim i autorskim imenima“, kazao je Bulajić.

Prošle godine Nikšičko pozorište imalo je i dvije premijerne predstave iz sopstvene produkcije - “Jao moj Jagoše” i “Što je čoek do li biciklista ili filozofija objektivnog biciklizma”, a Bulajić najavljuje da će i početak nove pozorišne sezone (2017/18) obilježiti jedna njihova premijerna predstava.

“Za sada mogu samo da kažem da radimo na pripremama za insenanciju novog dramskog teksta kao praizvedba. Riječ je komediji mentaliteta i karaktera. Biće ansambl predstava, velika forma i vjerujemo da će to biti posebno osvježenje i za nikšićku i za crnogorsku pozorišnu scenu. Cijenimo da će naša premijera biti centralni kulturni događaj tokom 'Septembarskih dana' i sa njom ćemo zvanično otvoriti narednu pozorišnu sezonu”, poručio je Bulajić.

U toku je javni poziv za 14. Međunarodni festival glumca koji će biti održan u prvoj sedmici novembra.

Nikšićko pozorište je početkom prošle godine, transformcijom ustanova iz oblasti kulture sa lokalnog nivoa, preuzelo bioskopsku djelatnost.

“Uspjeli smo, zahvaljujući sadržajnom repertoaru filmskih premijernih ostvarenja iz okruženja, da povratimo čuvenu masovnu bioskopsku publiku. Skoro svakog mjeseca imali smo po jedno ili dva nova filmska ostvarenja. Film 'Santa Maria della Salute' odgledalo je 2.500 gledalaca, a 'Biser Bojane' 3.500. Uz igrane filmove počeli smo da prikazujemo i animirane u 3D tehnologiji uz povoljne cijene od 2,5 eura. Konačno i naši mališani mogu sve filmove koji su na repertoaru u Cineplexu da prate i u našem pozorištu”, kazao je direktor Nikšićkog pozorište.

Nažalost, publika će uvijek morati da čeka da se u nekadašnjoj bioskopskoj sali “18. septembar” ponovo nađu svjetska filmska ostvarenja i da zaživi stalni bioskopski repertoar.

“Riječ o drugim producentima i distributerima za filmsku produkciju i o posebnim tehnologijama tako da mi nijesmo u mogućnosti da sugrađanima prikažemo najnovija svjetska filmska ostvarenja”, objasnio je Bulajić.

U toku 2016. godine realizovano je 105 sadržaja koje je pratilo 35 hiljada gledalaca, dok je godinu ranije Nikšićko pozorište ugostilo 30.000 gledalaca.

Bonus video: