ODBOJKA: MILOŠ ĆULAFIĆ POTPISAO ZA ALESANO

Naputovao sam se za dva života, u Italiji ću biti bliže kući

"Rano sam završio prošlu, turbulentnu sezonu u Iranu, u februaru, nisam želio više da čekam, uželio sam se odbojke, pa se sve poklopilo, posebno što ću prvi put igrati u Italiji", kaže Ćulafić
89 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Ćulafić, Foto: Fivb.org
Miloš Ćulafić, Foto: Fivb.org
Ažurirano: 01.08.2017. 10:40h

Nakon Francuske, Argentine, Južne Koreje (u dva navrata), Rusije, Katara, Ukrajine, Turske i prošle sezone Irana, Miloš Ćulafić će iduće sezone igrati u Italiji – korektor naše odbojkaške reprezentacije je potpisao jednogodišnji ugovor sa Aurispa Alesanom, članom A2 lige.

"Dugo sam čekao, htio sam malo da rizikujem, da vidim šta i kako ću. Svuda je malo teška situacija, u svim ligama samo po par ekipa može da izdvoje ozbiljna sredstva za igrače, od ostalih kako ko. Imao sam finansijski boljih ponuda, iz Irana i Brazila, ali sam na kraju izabrao ovu opciju. Nakon što sam potpisao ugovor, dobio sam ponudu i od jednog poljskog prvoligaša, ali je i tu trebalo da se sačeka, a ja više nisam htio da čekam", kaže Ćulafić za „Vijesti”.

Alesano je prošle sezone ispao iz A2 lige, ali je administrativnim putem vraćen u isti rang takmičenja, nakon odustajanje nekih ekipa.

"Alesano je u pregovorima nastupio dosta ozbiljno, bili su uporni da dođem. A ja sam želio i da budem bliži kući, zaista sam se naputovao dosta u dosadašnjem dijelu karijere, za dva života, nisam bio spreman da ponovo putujem s kraja na kraj svijeta. Htio sam neku mirniju varijantu, pa dogodine mogu da gledam i ostale varijante. Uz to, rano sam završio prošlu, turbulentnu sezonu u Iranu, u februaru, nisam želio više da čekam, uželio sam se odbojke, pa se sve poklopilo, posebno što ću prvi put igrati u Italiji. Mislim da će to biti sasvim dobro", dodaje 30-godišnji korektor.

Ćulafić je najveće pojačanje Alesana (od stranaca je stigao još samo mladi Poljak, srednji bloker Bartolomej Lipinski), čiji je cilj da u narednoj sezoni, u konkurenciji ukupno 23 tima, podijeljenih u dvije grupe, izbori mirni opstanak na terenu, možda i da pokuša nešto više. Iako će imati mlad tim, u kojem su iskusni samo još primač (36 godina) i srednji bloker (30)...

"Ekipa je dosta mlada, ja sam jedan od iskusnijih, koji treba da „vuče“ ekipu, i ta priča mi se sviđa. Pokušaćemo da se napravimo korak više od opstanka, lično mislim da možemo bolje od toga, da napravimo dobar rezultat. Ali, vidjećemo... Imaću dosta utakmica, dobrih i kvalitetnih. Jeste da je druga liga, ali je dosta praćena. Ako odigram dobro, otvoriće mi se dosta novih opcija".

Na putu ka ostvarenju, klub je angažovao i novog trenera, bivšeg legendarnog tehničara italijanske reprezentacije Paola Tofolija (bio je član reprezentacije koja je u jednom periodu vladala svjetskom odbojkom, iako nije uspjela da se okiti olimpijskim zlatom, sa dvije titule prvaka svijeta, četiri titule prvaka Evrope, sa dva olimpijska srebra i jednom bronzom).

"Tofoli je, svakako, veliki plus. Iako nema toliko trenerskog koliko igračkog iskustva, od njega može puno da se nauči, pa mi se i sa te strane poklopilo".

Iduće godine moramo da se plasiramo na Evropsko prvenstvo

Ćulafić je odradio skoro sve ovosezonske reprezentativne akcije, odigrao je kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo i prvi od dva turnira Svjetske lige. U oba takmičenja Crna Gora nije bila rezultatski uspješna...

"Svakako je moglo da bude bolje, kao i svi očekivao sam više. Ali, nismo bili u mogućnosti dugo da se pripremamo, a dobili smo novog selektora, pa je trebao jedan period privikavanja i upoznavanja. Što se samog rada sa Bašićem tiče, ja sam baš zadovoljan, on je veoma dobar trener. Nismo napravili rezultate kakve smo očekivali, ali jesmo bazu za ono što nas čeka iduće godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo".

Korektor naše reprezentacije ističe da je iduće godine plasman na EP imperativ.

"Mislim da moramo da se kvalifikujemo na EP, ne znam kad ćemo ako ne sad, pogotovo ja. Nadam se da ćemo biti zdravi, da ćemo imati dovoljno vremena da se pripremimo kako treba. Imamo olakšanje što je povećan broj učesnika, nadam da ćemo konačno da izborimo plasman na EP, što bi za sve nas i čitavu odbojkašku Crnu Goru sigurno bila ogromna stvar", zaključio je Ćulafić, koji je u Crnoj Gori igrao za Luku Bar, Budućnost i Budvansku rivijeru, a nosio je dres francuskog Poatjea, Tuluza, Arago de Seta, argentinskog Bolivara, južnojkorejskog Kepka, ruskog Tjumenja, katarskog Al Rajana, ukrajinske Lokomotive, turskog Sahinbej Beledijea i iranskog Šardarija".