Braća Heldić i braća Kadić se pomirili u sudu, pa zaboravili pokušaj ubistva

Obrazlažući presudu, sudija Dragan Mrdak je kao olakšavajuće okolnosti naveo iskreno priznanje i kajanje Kadića, da su u pitanju mladi ljudi, te da ranije nisu osuđivani
602 pregleda 1 komentar(a)
suđenje, sud, Foto: Boris Pejović
suđenje, sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.08.2017. 07:18h

Bjelopoljci Nazif i Saladin Heldić tražili su od tamošnjeg Osnovnog suda blage kazne za sugrađane Amara i Admira Kadića, iako su tokom postupka optuživali policiju, tužilaštvo i sud da zataškavaju da su njih dvojica pokušali da ih ubiju.

Zbog toga je Amar Kadić osuđen na sedam mjeseci, a njegov brat od strica Admir na pet mjeseci uslovne kazne na dvije godine, zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja.

Prema optužnom predlogu Kadići su 15. aprila 2015. godine u Bijelom Polju porazbijali stakla i stolice kladionice ispred koje su sjedejla braća Nazif i Saladin Dino Heldić.

Nakon tog Amar je izvadio pištolj, rekao: “ubiću vas”, i pucao u pravcu Nazifa, ali ga je promašio.

Blage kazne uslijedile su nakon dva preokreta na suđenju Kadićima, koji u početku procesa nijesu priznavali krivično djelo koje im je stavljeno na teret.

Braća Heldić nedavno su, nakon pomirenja sa Kadićima, odustali od krivičnog gonjenja.

Kadići su tek tada priznali da su počinili djelo koje im je stavljeno na teret.

Zbog toga je i okončan sudski postupak koji je u septembru trebalo da se nastavi.

Obrazlažući presudu, sudija Dragan Mrdak je kao olakšavajuće okolnosti naveo iskreno priznanje i kajanje Kadića, da su u pitanju mladi ljudi, te da ranije nisu osuđivani.

“Oštećeni su pored odustajanja od krivičnog gonjenja, nakon pomirenja tražili i blaže kažnjavanje, pa je u nedostatku otežavajućih okolnosti sud ustanovio da su ispunjeni zakonski uslovi za izricanje uslovne osude”, navedeno je u obrazloženju presude. Heldići su ranije tokom postupka optuživali policiju, sud i tužilaštvo da zataškavaju slučaj, tvrdeći i da je to bio pokušaj ubistva, a ne nedozvoljeno držanje oružja i ugrožavanje sigurnosti.

Zbog toga su tražili izuzeće tužiteljke Vesne Šćepanović.

Njihov punomoćnik, advokat Radivoje Šuković tada je u obrazloženju zahtjeva napisao da viši državni tužilac nije pokretao istragu i da je krivično djelo trebalo da bude kvalifikovano kao - pokušaj ubistva.

Bonus video: