Stojanović našao novu fotelju bivšem šefu kriminalistike

Za vrijeme Pavićevićevog dvogodišnjeg šefovanja kriminalističkom policijom u Crnoj Gori dogodilo se desetak mafijaških likvidacija, koje još nijesu rasvijetljene. U istom periodu primorje i glavni grad bili su poprište bombaških obračuna, pokušaja ubistava...
83 pregleda 9 komentar(a)
Milovan Pavićević, Foto: Savo Prelević
Milovan Pavićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.08.2017. 06:16h

Direktor policije Slavko Stojanović za svog savjetnika za bezbjednost imenovaće bivšeg šefa kriminalističke policije Milovana Pavićevića.

Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti” Pavićević je novu funkciju dobio početkom prošle sedmice, a uskoro će i zvanično biti imenovan.

Pavićević je sinoć “Vijestima” potvrdio da već desetak dana savjetuje Stojanovića, ne precizirajući koja su njegova konkretna zaduženja.

Poziciju savjetnika šefa crnogorske policije dobio je nakon što je doskorašnji Stojanovićev savjetnik Milan Tomić imenovan za direktora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Pavićević je 20. januara podnio ostavku na mjesto šefa najvažnijeg sektora u policiji, nakon bombaškog napada u kojem je u Podgorici stradao Đorđe Sekulović, a teško povrijeđena Jelena Korać.

Iako je tada tvrdio da je ostavku podnio iz ličnih razloga, koji nemaju veze sa poslom, njegove kolege tvrdile su suprotno.

Njegovi saradnici “Vijestima” su nezvanično rekli da je Pavićeviću naređeno da podnese ostavku i da će u protivnom biti smijenjen. Za vrijeme Pavićevićevog dvogodišnjeg šefovanja kriminalističkom policijom u Crnoj Gori dogodilo se desetak mafijaških likvidacija, koje još nijesu rasvijetljene.

U istom periodu primorje i glavni grad bili su poprište bombaških obračuna, pokušaja ubistava...

Navodno, njegovoj “ostavci” doprinijelo je i ubistvo Pljevljaka Miloja Vojinovića.

Vojinović je stradao par dana prije početka 2017. godine u Podgorici, a policija je prvih mjeseci istrage pokušavala da uvjeri javnost da je Pljevljak prevozio eksploziv koji je eksplodirao zbog njegovog nestručnog rukovanja.

Dva mjeseca kasnije vještaci su utvrdili da je Vojinović ubijen, i da je eksplozivna naprava bila postavljena ispod automobila kojim je upravljao.

Osim loših rezultata, Pavićević se tokom mandata “nosio” i sa optužbama kolega.

U septembru 2016. godine, tadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Vladan Delić glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću podnio je prijavu protiv Pavićevića.

U prijavi je napisao da ga Pavićević i načelnik kriminalističke policije u Nikšiću Milorad Žižić dugo godina “progone”.

“Prelaskom iz Centra bezbjednosti Nikšić u Podgoricu mislio sam da su svi moji problemi riješeni i da sam se oslobodio pritiska ... Tek tada su nastali ozbiljni problemi jer su Pavićević i Žižić mislili da će ući u velike probleme jer su znali koliko ja znam o njihovim nezakonitim poslovima, čime se oni bave, sa kojim kriminalcima se dogovaraju i šta sve švercuju preko granice”, napisao je Delić tada Katniću.

Specijalna državna tužiteljka Stojanka Radović još nije završila izviđaj u tom predmetu, a prema saznanjima “Vijesti” Pavićević je pod lupom tužilaštva i u još jednom slučaju.

Pavićević ponovo ide za Milanom Tomićem

Raspoređivanjem na poziciju savjetnika direktora Uprave policije Pavićević je drugi put u nepune tri godine sjeo u fotelju Milana Tomića.

Njegovu poziciju prvobitno je naslijedio na mjestu šefa kriminalističke policije.

Ta funkcija dodijeljena mu je nakon što je Tomić 20. februara 2015. godine podnio ostavku zbog bombe aktivirana u podgoričkom naselju Blok V, ispod automobila Milana Vujotića.

Pavićeviću, tadašnjem načelniku CB Nikšić, tada je povjerena najodgovornija funkcija u policiji.

Tomić, koji je nakon podnošenja ostavke bio Stojanovićev savjetnik za bezbjednosti početkom jula izabran je za direktora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS).

Na toj poziciji zamijenio je Miljana Perovića, koji je prošle sedmice imenovan za šefa Vojne obavještajne službe.

Bonus video: