Najnoviji evropski filmski trendovi

Selektor programa dugometražnih igranih filmova, je reditelj Ivan Marinović
0 komentar(a)
Redoubtable film, Foto: Screenshot (YouTube)
Redoubtable film, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 31.07.2017. 08:44h

U okviru 31. Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festival, koji će biti održan od prvog do sedmog avgusta 2017, biće prikazano osam filmova u selekciji Kino Evropa. Selektor programa dugometražnih igranih filmova, u okviru kojeg je i Kino Evropa, je reditelj Ivan Marinović.

Kako je najavio PR festivala Miroslav Minić prvo veče festivala na Kanli kuli u 23 i 15 biće prikazan film “Redoubtable” (Silni) Mišela Azanavisijusa, o legendarnom reditelju Žan-Liku Godaru, koji je premijeru imao na Kanskom festivalu.

Azanavisijusov film je biografska priča o početku romanse Žan-Lik Godara sa tada maloljetnom An Vjazemski, sa kojom će provesti trinaest godina u braku. Godara glumi Luj Garel.

Iste večeri, na tvrđavi Forte Mare, u 22 sata biće prikazan film “Happy End” (Srećan kraj) Mihaela Hanekea, koji prati život mirne buržujske porodice koja živi nedaleko od divljeg izbjegličkog kampa u Kaleu.

Nakon toga, u 23 i 50 na tvrđavi Forte Mare, biće prikazan film “Loveless” (Bez ljubavi) Andreja Zvjaginceva. Autor “Povratka“ i “Levijatana“, ruski reditelj Andrej Zvjagincev predstavio se u Kanu filmom “Bez ljubavi“, koji prati buran razvod buržujskih supružnika. Film je bio jedan od favorita za Zlatnu palmu u Kanu.

U četvrtak, trećeg avgusta na tvrđavi Forte mare, u 23 i 30 biće prikazan film “Bright sunshine in”, delikatni i sofisticirani film Kler Deni, koji je inspirisanom meditativnom prozom Rolana Barta sa Žilijet Binoš u glavnoj ulozi. U petak, četvrtog avgusta na tvrđavi Forte mare, u 23 i 45, biće prikazan film “On body and soul” (Na duši i tijelu) ekscentrična drama mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji film na 67. Berlinskom festivalu.

Za zatvaranju festivala, sedmog avgusta u 21 i 30 na Kanli kuli, kako je najavio Minić, biće prikazan film “The square” (Kvadrat) reditelja Rubena Ostlunda, švedska satira o svijetu umjetnosti koja je osvojila glavnu nagradu na Kanskom filmskom festivalu, Zlatnu palmu. Iste večeri na tvrđavi Forte mare u 22 sata biće prikazan film “A ciambra” Jonasa Carpignana i “A fabrica de nada” portugalskog autora Pedra Pinha.

Uzbudljiva ostvarenja manje poznatih autora

“Kino Evropa je nekompetitivna selekcija namijenjena pravim ljubiteljima arthouse filma. Ona nam predstavlja najnovije trendove i tendencije u savremenoj evropskoj produkciji. Ne treba trošiti riječi na velikane poput Hanekea, Ildiko Enjedi, Aznavisijusa, Kler Deni i Zvjaginceva. Ipak, pažnju treba obratiti i na uzbudljiva ostvarenja manje poznatih autora kao što su italijanski 'A ciambra' Jonasa Carpignana, i 'A fabrica de nada' portugalskog autora Pedra Pinha. Cjelinu tradicionalno zaokružujemo pobjednikom festivala u Kanu - fascinantnim ostvarenjem 'The Square' Rubena Ostlunda. O ovom filmu će se do kraja godine još mnogo pisati i govoriti kako sezona nagrada filmskih udruženja i filmskih akademija bude odmicala, a publika našeg festivala ima tu privilegiju da ga pogleda prije svih u region”, kazao je selektor programa dugometražnih igranih filmova, poznati crnogorski reditelj Ivan Marinović.