Grupa Svetozara Marovića ojadila Budvu za 100 miliona eura?

Osim Marovića na spisku osumnjičenih navodno i bivši gradonačelnici Budve Rajko Kuljača i Lazar Rađenović...
193 pregleda 56 komentar(a)
Lazar Rađenović, Svetozar Marović, Foto: Vesko Belojević
Lazar Rađenović, Svetozar Marović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 31.07.2017. 05:32h

Budžet Budve u proteklih nekoliko godina oštećen je za oko 100 miliona eura, rečeno je “Vijestima” nezvanično u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Do tih podataka tužioci su došli istražujući nekoliko sumnjivih budvanskih poslova, a istrage u tim predmetima su pri kraju.

Izvor iz SDT-a kazao je da je i u tim predmetima prvoosumnjičeni nekadašnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Svetozar Marović.

Osim njega, na spisku osumnjičenih navodno su i bivši gradonačelnici Budve Rajko Kuljača i Lazar Rađenović, rečeno je nezvanično u SDT-u.

Isti izvor kazao je da tužioci Milivoja Katnića imaju obilje dokaza o namještanju višemilionskih poslova, “rasparčavanju” državne imovine, organizovanoj prevari, ali i tome da je Marović vukao konce u gotovo svim većim opštinskim projektima.

"Vještačenja u tim predemtima su u toku i očekuje se da budu okončana tokom avgusta. To je jedini razlog zbog kog nije realizovana još jedna akcija hapšenja zbog malverzacija koje je Marović sa svojom kriminalnom grupom počinio u Budvi. Predmeti obiluju mnoštvom dokumentacije, koja se već mjesecima provjerava. Vjerujemo da će spisi predmeta biti kompletirani početkom septembra”, rekao je sagovornik iz SDT-a.

Prema saznanjima "Vijesti" Marović, Kuljača i Rađenović i još desetak sa njima povezanih osoba, višemilionsku štetu lokalnoj kasi napravili su i eksproprijacijom zemljišta.

Tužilaštvo provjerava kako su bezvrijedne parcele koje su eksproprisane procjenjivane višestruko vrednijima, ali i obratno.

Isti izvor kazao je da je prema prvim procjenama vještaka finansijske struke samo u nekoliko predmeta, zbog kojih će nekadašnji budvanski funkcioneri biti ponovo procesuirani, šteta iznositi stotinu miliona eura.

"To ne znači da je 100.000.000 eura i konačan iznos štete. Za koliko je budvanska kriminalna grupa oštetila budvansku kasu biće poznato nakon vještačenja”, rekao je on.

Potvrdio je ranije pisanje “Vijesti” da je zbog novih slučajeva u svojstvu građana već saslušano više Budvana, među kojima su i Kuljača i Rađenović.

"Bez potpisa Kuljače i Rađenovića nije bilo moguće realizovati kriminalni plan. Sada treba utvrditi da li su to radili pod pritiskom Svetozara Marovića, ili su i oni imali korist od kriminalnog djelovanja. Osim do njih trojice, dokazi vode i do članova raznih opštinskih komisija, čija krivica se utvrđuje”, kazao je sagovornik iz SDT-a.

Sagovornik iz istrage objašnjava da su tužioci i vještaci prikupili dokaze o tome kako su Budvani sa računa opštinskih preduzeća plaćali privatne troškove, ali i da su stotine hiljada utrošene na izmišljene projekte.

"Imali su razrađenu plan kako da državni i opštinski novac završi u njihovim džepovima. Po tom planu su godinama i radili, zbog toga je Budva pretrpjela toliku štetu. Taj novac moraće da vrate u budžet”, kazao je on.

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović ranije je “Vijestima” rekao da su inspektori, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uzeli dokumentaciju po pedeset raznoraznih osnova.

“Vijesti” su ranije objavile da SDT privodi kraju istrage o korupcionaškim poslovima u Budvi, i da je Rađenović osumnjičen da je učestvovao u barem još tri nezakonita posla.

Izvor lista tada je rekao da je Budvanin u svojstvu osumnjičenog saslušavan zbog navodnih malverzacija tokom gradnje šetališta u Petrovcu, izgradnje budvanskog vrtića i poslova sa kompanijom Cabling.

Osuđeni šef budvanske kriminalne grupe već godinu izbjegava odlazak na robiju, navodno se liječeći od depresije u srpskoj prijestonici.

Za njim je raspisana Ineterpolova potjernica zbog neodazivanja na izdržavanje zatvorske kazne.

Nekadašnji predsjednik državne zajednice SiCG ranije je priznao da je bio šef organizovane kriminalne grupe koja je oštetila budžet Budve za više desetina miliona eura i nagodio se sa tužilaštvom oko kazne i robije.

Po osnovu dva sporazuma, ukupno je osuđen na četiri godine i tri mjeseci zatvora, 100.000 eura novčane kazne, plaćanje sudskih troškova i naloženo mu je da vrati državi više od milion eura.

Rađenović je već iza rešetaka, a u spušku ćeliju smješten je nakon što je postala pravosnažna presuda u predmetu “Košljun”, u kojem je osuđen na tri godine i osam mjeseci zatvora zbog namještanja licitacije prilikom prodaje opštinskog zemljišta na brdu iznad Budve... Na još dvije godine robije osuđen je nakon što je specijalnim tužiocima priznao da je učestvovao u više opštinskih poslova kojima je budžet Budve oštećen za nekoliko desetina miliona eura.

Kuljača ponovo svjedok saradnik?

Bivšem gradonačelniku Budve Rajku Kuljači i u novim predmetima mogao bi biti ponuđen status svjedoka saradnika, rekao je izvor iz SDT-a.

"Svjedoci saradnici su u ovakvim predmetima od velike koristi, jer i pored toga što je čitava javnost znala ko se nalazi na čelu kriminalne piramide, nije bilo lako doći do dokaza na osnovu kojih bi se, kako se to pokazalo na kraju, na nesumnjiv način utvrdila Marovićeva krivica i na osnovu kojih bi bio pravosnažno osuđen”.

Bonus video: