Reakcije na kaznu zbog smrti bebe: Presuda mora biti opomena društvu

Ministar zdravlja Kenan Hrapović juče je rekao “Vijestima” da je pravni sistem države donio presudu koju ne bi komentarisao, jer nema takve nadležnosti
489 pregleda 4 komentar(a)
Branko Anđelić, Foto: Luka Zeković
Branko Anđelić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.07.2017. 14:40h

Bjelopoljski Viši sud je, ne prateći dosta definisanu sudsku praksu, doveo u pitanje svoj kredibilitet i zakonitost odluke, ocijenio je juče advokat Branko Anđelić, komentarišući presudu ljekarima za infekciju i smrt bebe 2014.

Anđelić je dodao da je taj sud izrekao neuobičajnu vrstu krivične sankcije, pogotovo u predmetu sa smrtnom posljedicom.

“Kao građanin, a tek onda kao advokat, ne mogu a da se ne iznenadim odlukom o sankciji, imajući u vidu više nego definisanu sudsku praksu u identičnim ili sličnim predmetima. Kroz medije sam saznao da je jedna od olakšavajućih okolnosti bila korektno držanje tokom krivičnog postupka, što sud nikako nije smio uzeti kao olakšavajuću okolnost, a to prosto iz razloga što je svak dužan da se ponaša u skladu sa odredbama ZKP-a, te se nečije poštovanje procesnog zakona nikako ne može uzimati kao olakšavajuća okolnost”.

Dodao je da suština krivične presude nije pojedinačan slučaj nego poruka i opomena društvu.

“Suština krivične presude ne može biti samo opomena pojedincu. Ovakvim presuđenjem se barem nakratko dovelo u pitanje generalne prevencije, i siguran sam, da se kao društvo danas pitamo je li zakon jednak za sve... Ne ulazeći u pravednost izrečene odluke, ovakvom presudom Viši sud u Bijelom Polju, ne prateći dosta definisanu sudsku praksu, dovodi u pitanje svoj kredibilitet i zakonitost, pa je očekivan ovakav odijum javnosti. Naravno, ovaj slučaj imaće svoj nastavak na drugom mjestu, pa je moguća i ispravka u pogledu sankcije ukoliko za tim bude potrebe”, kazao je Anđelić.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović juče je rekao “Vijestima” da je pravni sistem države donio presudu koju ne bi komentarisao, jer nema takve nadležnosti.

Naglasio je da sa pozicije građanina hoće i danas da izrazi žaljenje zbog situacije koja se dogodila u bjelopoljskom porodilištu i da kako tada, tako i danas, kao roditelj saosjeća sa porodicama preminule i inficiranih beba. On je rekao da vjeruje da kao društvo nikada ne smijemo da zanemarimo veličinu tragedije sa kojom te porodice žive, a da se kao ministar trudi da pacijenti budu centar zdravstvene politike.

Bjelopoljski ljekari Tomislav Jeremić (nekadašnji direktor bolnice) i Haka Tahirović kažnjeni su prekjuče sa sedam mjeseci zatvora, a Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević sa šest mjeseci kućnog pritvora. Dobili su kazne niže od minimalne, koja iznosi dvije godine za to krivično djelo. Sudija Vukomir Bošković je rekao da je sud imao u vidu to što su “ugledni i poznati ljekari neosuđivani, solidno se ponašali i doprinijeli podizanju kvaliteta u pružanju zdravstvenih usluga.

Mugoša: Ljekari u riziku da se u medijima pojave kao ubice

Predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša rekao je da, sa te pozicije, ne može da daje komentar povodom presude, jer je ta institucija “voljom Ministarstva zdravlja već šest mjeseci blokirana”.

Mugoša je, kao ljekar, istakao da niko osim osuđenih ljekara nije pozvan na odgovornost.

“Siguran sam da u bjelopoljskoj bolnici ne postoje uslovi za ispunjenje standarda kada je u pitanju liječenje pacijenata. Koliko znam, porodilištu u Bijelom Polju su nedostajali lavaboi, a možete zamisliti šta je još nedostajalo da bi zbrinjavanje novorođenčadi bilo adekvatno. Razmislite da li su za to krivi osuđeni ljekari”, rekao je. Mugoša je kazao da je siguran da bjelopoljska bolnica nije usamljen primjer:

“Naprotiv, svi crnogorski ljekari, prije svih oni koji se bave najodgovornijim poslom i najtežim pacijentima svakodnevno su izloženi riziku da se u štampi i na televiziji pojave sa oreolom ubice ili ubice u pokušaju”. Mugoša smatra da će sud u daljem postupku da utvrdi da li su kolege krive, ali da se postavlja pitanje da li su samo oni krivi i kolika je u stvari njihova krivica.

Bonus video: