Šef ANB ćuti o Mićunoviću, Kaluđerović: Peruničić kupuje vrijeme Đukanoviću i Markoviću

Kaluđerović poručio da javnost zaključi zašto se direktor tajne policije susreće sa “prvom osobom iz kriminalnog miljea u CG”
509 pregleda 21 komentar(a)
Dejan Peruničić
Dejan Peruničić
Ažurirano: 30.07.2017. 13:45h

Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Peruničić od kraja januara ćuti o susretima sa Nikšićaninom Branislavom - Branom Mićunovićem.

Funkcioner Demokratske Crne Gore Velizar Kaluđerović krajem januara je, gostujući na TV Vijesti rekao da je Peruničić na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu priznao da se sreće sa Mićunovićem.

Peruničić od tada ne odgovara na pitanja “Vijesti” - kojim povodom se susretao sa Mićunovićem.

Kaluđerović je rekao da šef tajne policije ćutanjem ne može sakriti istinu.

“Može odložiti trenutak kada će se ona saznati. Direktor ANB-a, gospodin Peruničić, ćutanjem očigledno kupuje vrijeme za sebe, ali po mom sudu, mnogo više za svoje dugogodišnje šefove iz vrha vlasti. Prvenstveno mislim na bivšeg i aktuelnog premijera (Milo Đukanović i Duško Marković”, rekao je Kaluđerović.

Istakao je da mu je Peruničić na sjednici Odbora sredinom prošle godine potvrdio da se sreće sa Mićunovićem i da su tada razjasnili da šef tajne policije i Nikšićanin nijesu ni u kakvim rodbinskim odnosima.

“Neka javnost sama zaključuje koji su mogući motivi susreta direktora tajne policije sa osobom koja formalno i neformalno slovi za osobu koja je u samom vrhu i prvu osobu iz kriminalnog miljea u Crnoj Gori... Način na koji je saopštena informacija, na moje ponovljeno pitanje, i ako se ima u vidu sve ono što je prisutno u javnosti dugi niz godina - da je vlast u Crnoj Gori pod kontrolom neformalnih centara moći, onda su susret direktora ANB-a i ovih lica samo refleksija stanja koje je nažalost dominantno u Crnoj Gori”, ocijenio je Kaluđerović.

“Vijesti” od Peruničića nijesu dobile odgovor na koji način Mićunović sarađuje sa tajnom službom, ako se direktor Agencije poslovno viđao sa njim, ali ni na pitanje zbog čega je ime tog Nikšićanina pominjano na sjednici Odbora.

Kaluđerović je rekao da Peruničić ne ćuti samo o susretima sa Mićunovićem, već i o državnom udaru i da od 14. novembra prošle godine nije odgovorio na pitanja predsjednika Demokrata Alekse Bečića, koji ga je pitao da li je kao direktor ANB-a postupio zakonito i obavijestio predsjednika države, Vlade, Skupštine, ministra unutrašnjih poslova i načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore o podacima i informacijama do kojih su došli, a koji su vezani za djelovanje kriminalne grupe za koju se sumnja da je pripremala terorističke akte na teritoriji Crne Gore.

Kazao je da je Bečić i 20. januara poslao urgenciju, ali i da je od Peruničića tražio odgovore kada je dobio odluku Vrhovnog suda da zakonito može da pristupi i primijeni mjere tajnog nadzora.

“Ćutanje povodom ovih pitanja i problematike koja duboko usložnjava političke odnose u Crnoj Gori je neshvatljivo i neprihvatljivo, a odgovor na ova pitanja, i to vrlo kratki, po prirodi stvari nije i ne može biti zaštićen stepenom tajnosti, jer je interes javnosti da ima informacije o ovim pitanjima”, rekao je Kaluđerović.

Funkcioner Demokrata ocijenio je da ćutanje o tim stvarima nikako ne može biti u funkciji utvrđivanja istine o 16. oktobru, već u funkciji zaštite pojedinačnog interesa.

“I pokušaj da zaštiti konkretno tadašnjeg predsjednika Vlade od neistinite izjave da nije ništa znao o tzv. državnom udaru. Da je kojim slučajem to istinito, onda bi direktor ANB-a morao već poodavno da je u zatvoru, jer bi se ispostavilo da se teško ogriješio o zakon izbjegavanjem da informacije koje je ANB pribavljala primjenom mjera tajnog nadzora ne dostavlja nosiocima najviših državnih funkcija i morao bi biti sankcionisan”, rekao je on.

Kazao je da je činjenica da protiv Peruničića nije pokrenut postupak bilo kakve odgovornosti i da time nosioci najviših funkcija u izvršnoj vlasti prećutno priznaju da je on radio po zakonu:

“Dakle, obavještavao ih o tome, pa se nameće pitanje zbog čega se neko, konkretno Milo Đukanović, služi neistinom da nije bio obaviješten o ovim stvarima. Zbog čega je Đukanović dezinformisao javnost”.

Šef ANB-a neće da otkrije kako Mićunović sarađuje sa službom

Šef crnogorske tajne službe nije “Vijestima” odgovorio da li je u julu 2016. godine na sjednici Odbora priznao da se sreće sa Mićunovićem, kojim povodom se sreće sa njim, koliko često, ali ni da li sa njim sarađuje u ime i kao direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost, ili je riječ o građanskim kontaktima.

Bez odgovora ostala su i pitanja ukoliko je njihova saradnja poslovna, na koji način Mićunović sarađuje sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost...

Kaluđerović je ranije objasnio da je Peruničića pitao da li ima sa Branislavom Mićunovićem bilo kakve rodbinske, kumovske ili tazbinske veze i srodstvo.

“Rekao je ne, ali i da ne odbija da se sreće sa bilo kim ko želi sa njim da se sretne. Neka javnost cijeni koliko je potrebno i koliko je nužno da direktor ANB-a treba da sjedi i vjerovatno pije kafu sa takvim licima”, kazao je funkcioner Demokrata ranije.

Bonus video: