Janjušević: Kriza u opoziciji kao naručena za DPS

"DPS može iskoristiti ovu situaciju da u narednom periodu renovira partiju, prije svega u kadrovskom smislu, gdje bi se oslobodili dugogodišnjih poslanika, ministara i funkcionera i već na narednim izborima izašli sa potpuno novom listom“, ocijenio je Janjušević
58 pregleda 4 komentar(a)
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.07.2017. 11:14h

Demokratska partija socijalista (DPS) može iskoristiti krize unutar opozicije da renovira partiju u kadrovskom smislu, oslobodi se dugogodišnjih funkcionera i već na narednim izborima izađe sa potpuno novom listom, ocijenio je predsjednik Centra za političku edukaciju, Dragiša Janjušević.

On je kazao da su razlozi koji su doveli do velikih kriza unutar partija višestruki i najbolje bi ih, kako navodi, mogli analizirati akteri tih događaja.

Bitni su, kako ističe, višestruke posljedice koje one proizvode.

"One udaljavaju cjelokupnu opoziciju od zajedničke platforme koja bi definisala ključne razloge i uslove prema vlasti o izlasku iz krize“, rekao je Janjušević agenciji Mina.

On je ocijenio da opozicija u ovolikom procesu usitnjavanja teško može otvoriti priču o zajedničkom kandidatu na predstojećim predsjedničkim izborima koji su za malo više od pola godine.

Prema njegovim riječima, u takvom stanju otvara se veliki manevarski prostor DPS-u koji može da donese neke strateške odluke i izađe iz sopstvene krize, kao partija i kao koalicioni partner u vlasti na državnom nivou.

"DPS-u savršeno i gotovo kao naručeno dođu ova dešavanja u opoziciji, kada se i sami nalaze u višestrukom problemu, kako partijskom, tako i koalicionom“, ocijenio je Janjušević.

On smatra da dešavanja u opoziciji otvaraju DPS-u ogroman manevarski prostor.

"DPS može iskoristiti ovu situaciju da u narednom periodu renovira partiju, prije svega u kadrovskom smislu, gdje bi se oslobodili dugogodišnjih poslanika, ministara i funkcionera i već na narednim izborima izašli sa potpuno novom listom“, ocijenio je Janjušević.

On tvrdi da bi u tom slučaju i lider DPS-a, Milo Đukanović, "gledao da se bezbolno povuče iz politike i sa kormila DPS-a".

"To bi ujedno bila i poruka međunarodnim adresama da se crnogorskoj i međunarodnoj javnosti nudi novi DPS, oslobođen mnogih kadrova sa velikim hipotekama, kao i nuđenje političke i državničke penzije, od Đukanovića“, pojasnio je Janjušević.

U tom kontekstu bi, kako je istakao, imali i drugačiju konstalaciju političkih subjekata i novi politički ambijent koji bi nudio potpuno drugačije pristupe i nova rješenja.

Janjušević navodi da, ukoliko DPS na ovaj način bude koristio dešavanja u opoziciji, Đukanović neće biti kandidat na predsjedničkim izborima, već će to biti neko novo rješenje o kojem je rano licitirati.

"DPS-u će mnogo bitnije biti da se njihova tranzicija sa vlasti odradi na krajnje bezbolan način, a dešavanja u opoziciji upućuju na taj scenario koji se može nazirati kako se budemo bližili predsjedničkim izborima“, smatra Janjušević.

Bonus video: