Sve blagodeti krušaka: Regulišu šećer i čuvaju srce

Kruške takođe sadrže i fitonutrijente koji su gradivni element kostiju, a u koje spadaju flavonoli, hidroksihinoni, antocijani i karetenoidi. Svi ovi elementi poboljšavaju zdravlje kostiju kroz svoje antioksidantno djelovanje
170 pregleda 0 komentar(a)
kruške, Foto: Shutterstock
kruške, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.07.2017. 11:14h

Kruške su omiljeno voće većini ljudi jer zbog slatkog i osvježavajućeg ukusa imaju vrlo prijatan uticaj na nepca.

Pored toga veoma su zdrave jer prirodno regulišu nivo šećera u krvi, što ih čini idealnom dijetalnom namirnicom.

Takođe imaju preventivno djelovanje na bolesti srca i krvnih sudova jer snižavaju nivo štetnog holesterola i djeluju na apsorpciju žučnih kiselina.

Regulišu probavu - lignin je vrsta netopljivih prehrambenih vlakana prisutnih u kruškama koji djeluje kao prirodni regulator holesterola u krvi. Uz pozitivan učinak na holesterol, lignin učestvuje i u regulaciji probave.

Preventiva su konstipaciji (zatvor) - olakšavaju prolazak crijevnog sadržaja i peristaltiku crijeva te tako štite od raka debelog crijeva. Upravo zbog visokog sadržaja vlakana kruške su poželjan dio jelovnika. Zanimljivo je da kruške viljamovke sadrže velike količine kalcijuma i gvožđa u odnosu na drugo voće, pa se preporučuju kao obavezno voće u ishrani žena iznad 40 godine.

Regulišu šećer u krvi - topljiva vlakna utiču i na funkciju inzulina te tako prirodno regulišu nivo šećera u krvi tokom dana, što istovremeno daje duži osjećaj sitosti.

Čuvaju srce - kruške su takođe dobar izvor bakra, kalijuma i izuzetno dobar izvor prehrambenih vlakana. Svježa kruška mase 166 g osigurava oko šest grama prehrambenih vlakana, od čega oko 40 odsto pektina, prehrambenog vlakna topljivog u vodi. Naučne studije pokazuju da topljiva vlakna porijeklom iz kruške djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila, snižavajući nivo holesterola, te djeluju na apsorpciju žučnih kiselina.

Čuvaju zdravlje kostiju - kruške sadrže esencijalne hranljive materije u obliku vitamina A, C i K, kalcijuma, bakra i bora. Bor je neophodan kostima da bi apsorbovale kalcijum i magnezijum koji se ispuštaju urinom.

Kruške takođe sadrže i fitonutrijente koji su gradivni element kostiju, a u koje spadaju flavonoli, hidroksihinoni, antocijani i karetenoidi. Svi ovi elementi poboljšavaju zdravlje kostiju kroz svoje antioksidantno djelovanje, prenose Nezavisne.

Bonus video: