Zaštićeni i djecu mogu da ubijaju

Sudija Bošković istakao da su počinili krivično djelo eventualnim umišljajem, ali im "olakšao" jer su ugledni i poznati ljekari
120 pregleda 32 komentar(a)
Tomislav Jeremić, Haka Tahirović, Zvonko Puletić, Jela Cimbaljević, Foto: Arhiva Vijesti
Tomislav Jeremić, Haka Tahirović, Zvonko Puletić, Jela Cimbaljević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.07.2017. 06:21h

Bjelopoljski ljekari Tomislav Jeremić i Haka Tahirović kažnjeni su sa sedam mjeseci zatvora, a Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević sa šest mjeseci kućnog pritvora zbog infekcije pet beba u novembru 2014. godine, od kojih je jedna preminula.

"Ovo je sramota. Zamalo mi nisu ubili dijete, a ovako su kažnjeni”, viknula je jedna od majki inficiranih beba Darinka Salemović nakon izricanja presude, i napustila sudnicu bjelopoljskog Višeg suda.

Otac jedne od inficiranih beba, Predrag Karišik kazao je da je takva presuda poziv građanima da mogu ubijati djecu ako su članovi Demokratske partije socijalista.

"Ovo je poziv građanima u Crnoj Gori da se učlane u DPS i da mogu da ubijaju djecu po Crnoj Gori, a da će ih štititi Duško Marković i Milo Đukanović. Ovo više nije država, oni su ubice. Ubili su jedno dijete, pokušali da ubiju još četvoro i naši životi više nemaju smisla”, kazao je Karišik.

Punomoćnici oštećenih porodica nemaju pravo žalbe, ali su najavili da će Tužilaštvu uputiti određene sugestije.

Obrazlažući presudu, predsjednik vijeća Vukomir Bošković kazao je da su Jeremić, Puletić, Tahirović i Cimbaljević krivi što nijesu postupali u skladu sa propisima kojima se određuju mjere za suzbijanje i sprečavanje opasne zarazne bolesti, pri čemu su bili svjesni da takvim nečinjenjem mogu učiniti zabranjeno djelo.

"Okrivljeni Jeremić, kao tadašnji direktor bolnice, nije obrazovao tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničke infekcije, a Tahirović i Puletić kao načelnici Ginekološko akušerskog i Neonatološkog odjeljenja nijesu preduzimali odgovarajuće higijenske mjere na tim odjeljenjima, na način što nisu vršili redovnu sanitarnu kontrolu, nalaganje briseva sa radnih površina i opreme, niti sanitarnu kontrolu zaposlenih”, kazao je Bošković.

Dodao je da Puletić, uz to, nije naložio da se trudnicama prilikom prijema na Ginekološko odjeljenje uzimaju vaginalni brisevi.

“Što je sve dovelo do lošeg higijensko-epidemiološkog statusa na tom odjeljenju. Zbog takvog nečinjenja okrivljenih došlo je do infekcije uzrokovane bakterijama i obolijevanja od opasne zarazne bolesti sepse novorođenčadi”.

On je naglasio da je Cimbaljević kriva što nije postupila po propisima o suzbijanju i sprečavanju zarazne bolesti, jer ni nakon transporta djece u KC Podgorica pod sumnjom neonatalne sepse nije prijavila slučaj komisiji za praćenje, sprečavanje i suzbijanje bolničke infekcije .

Sudija Bošković je istakao da su okrivljeni počinili djelo sa eventualnim umišljajem, jer su bili svjesni da svojim postupanjem mogu počiniti djelo pa su na to pristali.

"Ipak sud je imao u vidu njihovo ponašanje nakon počinjenog djela, da su se ponašali solidno, da se radi o neosuđivanim licima i uglednim ljekarima koji su doprinijeli podizanju kvalteta u pružanju zdravstvenih usluga i koji su nesebično radili, po čemu su bili poznati u svojoj sredini i šire”, kazao je Bošković.

Dobili kazne niže od minimalnih

Ljekarima bjelopoljske bolnice presudom je izrečena kazna manja od minimalne predviđene za počinioce krivičnog djela zbog kojeg im se sudilo.

Optužnicom im je stavljeno na teret da su počinili krivično djelo teško djelo protiv zdravlja ljudi, u vezi krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Za to krivično djelo propisana je kazna zatvora od dvije do 12 godina robije.

Svi ljekari, osim dr Jele Cimbaljević bili su u višemjesečnom pritvoru.

Bonus video: