Bolji dani za kinematografiju: Stvoreni uslovi za članstvo u fondu Eurimages

Uključenje u fond Eurimages je najznačajniji korak u integraciji Crne Gore u evropsku kinematografiju, sa nezamjenljivim i nemjerljivim finansijskim i kulturološkim benefitima, kazali su iz Ministarstva kulture
0 komentar(a)
Snimanje filma, Foto: Shutterstock
Snimanje filma, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.07.2017. 15:43h

Crna Gora je stvorila uslove za pokretanje procedure učlanjenja u fond Eurimages, koji će donijeti finansijske benefite za kinematografski sektor.

„Osnivanjem Crnogorske kinoteke, donošenjem Zakona o kinematografiji 2015. godine i osnivanjem Filmskog centra Crne Gore krajem prošle godine, stvorene su pretpostavke za sistematičan i organizovan razvoj ovog segmenta kulture i veća ulaganja u sve dijelove kinematografskog sektora”, kaže se u saopštenju Ministarstva kulture.

Kako su naveli, na taj način su se stekli i uslovi za pokretanje procedure učlanjenja u Eurimages.

“Uključenje u fond Eurimages je najznačajniji korak u integraciji Crne Gore u evropsku kinematografiju, sa nezamjenljivim i nemjerljivim finansijskim i kulturološkim benefitima”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je Vlada na sjednici koja je održana u četvrtak, na predlog Ministarstva, usvojila Informaciju o potrebi pristupanja Crne Gore potpornom fondu Savjeta Evrope - Eurimages.

Pojašnjava se da je Eurimages, osnovan 1989. godine, i namijenjen je kinematografiji.

Kako se precizira u saopštenju, Fond sačinjava 37 država članica koje su i članice Savjeta Evrope, a od skoro je Kanad nova članica, koja želi da poveća nivo saradnje sa evropskim kinematografijama.

Eurimages je namijenjen filmskim koprodukcijama, distribuciji, prikazivanju i digitalizaciji evropskih kinematografskih djela.

"Fond pruža finansijsku podršku dugometražnim, animiranim i dokumentarnim filmovima. Uz podršku koprodukcijama, što predstavlja najznačajniju djelatnost fonda, Eurimages finansijski pomaže i distribuciju evropskih filmova i nezavisne bioskope", piše u saopštenju.

Navodi se da će učešće u tom fondu donijeti finansijske benefite za kinematografski sektor Crne Gore, pod uslovima propisanim programom podrške koju obezbjeđuje Eurimages.

"Eurimages će otvoriti i druge mogućnosti predstavnicima crnogorske kinematografije, kao što su koprodukcija sa svim evropskim kinematografijama, revitalizacija bioskopske mreže i distribucije, digitalizacija bioskopa i kinematografskih djela, kao i cijeli niz drugih projekata koje Eurimages redovno podržava", rekli su iz Ministarstva.

Sve su to, kako navode, segmenti kinematografije koji se razvijaju u Crnoj Gori kada im je neophodna asistencija ovog fonda, koji im otvara diversifikovani izvor finansiranja i mogućnost povezivanja i saradnje sa evropskim partnerima.

"Zbog svega navedenog, pored filmskog fonda ustanovljenog Zakonom o kinematografiji, članstvo u Eurimages obezbijediće znatne, alternativne izvore za finansiranje kompleksnih zahtjeva kinematografske djelatnosti", kazali su iz Ministarstva.

Oni su ocijenili da će članstvom u Fondu, crnogorski kinematografski sektor postatati aktivni partner u mreži evropskih kinematografija koje usvajaju zajedničke standarde i pomažu jedne drugima u dosezanju novih publika, ali i sudionik u donošenju odluka o podršci evropskoj kinematografiji, kroz učešće u radu i odlučivanje u Upravnom odboru.

Bonus video: