Svjetske premijere dva crnogorska filma

""Iskra" je film minijaturnog budžeta, čija skromnost nije spriječila autora Gojka Brkuljana da pokaže svu zanatsku vještinu i talenat"
412 pregleda 0 komentar(a)
The books of knjige Slučajevi pravde TBOK, Foto: The Books of Knjige
The books of knjige Slučajevi pravde TBOK, Foto: The Books of Knjige
Ažurirano: 28.07.2017. 10:45h

U okviru selekcije “Kino Orjen” 31. Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festival, koji će biti održan od 1. do 7. avgusta 2017, biće održane i dvije svjetske premijere crnogorskih filmova “The Books of Knjige: Slučajevi pravde” (5. avgusta) i “Iskra” Gojka Berkuljana (2. avgusta), koji će se takmičiti za nagradu “Živko Nikolić”.

Selektor programa dugometražnih igranih filmova, u okviru kojeg je i “Kino Orjen”, je reditelj Ivan Marinović.

Selekcija “Kino Orjen” nastavlja tradiciju Hercegnovskog festivala njegovanja filmova iz prostora bivše Jugoslavije. Ona nam daje presjek najzanimljivijih stilskih i žanrovskih iskoraka ostvarenih tokom ovogodišnje produkcije i omogućava nam da festival prikaže najrazličitije pristupe filmu.

U žiriju selekcije “Kino Orjen” su: Sunčica Unevska, filmska kritičarka (Makedonija), Đorđe Milosavljević, scenarista i reditelj (Srbija) i Stefan Bošković, scenarista (Crna Gora).

Filmovi koji se takmiče u selekciji “Kino Orjen” su: “The Books of Knjige - Slučajevi pravde”; reditelj Zoran Marković, Crna Gora (svjetska premijera), “Iskra”; reditelj Gojko Berkuljan, Crna Gora (svjetska premijera) “Afterparti” reditelj Luka Bursać, Srbija (internacionalna premijera), “Oslobođenje Skoplja” reditelj Danilo Šerbedžija, Rade Šerbedžija, Makedonija “Goran” reditelj Nevio Marasović, Hrvatska (crnogorska premijera), “Noćno življenje” reditelj Damjan Kozole, Slovenija (crnogorska premijera), “Ustav republike Hrvatske” reditelj Rajko Grlić, Hrvatska, “Biser Bojane” reditelj Milan Karadžić, Crna Gora. Jedan film je van konkurencije: “Igla ispod praga”, reditelja Ivana Marinovića (Crna Gora).

“Posebno smo ponosni da u ovom programu prikažemo dvije značajne premijere. The Books of Knjige, nakon što su nas uveseljavali kroz različite forme fantastičnim analizama našeg mentaliteta zadnjih dvadeset godina, sada donose krunu njihove dosadašnje karijere - dugometražni prvijenac “Slučajevi pravde”, film koji parodira ne samo klišee žanrovskog filma, već sve klišee društva u kojem živimo. Osim što priželjkujemo da to bude film koji će TBOK popularizovati širom regiona, očekujemo i spektakularnu atmosferu na premijeri na punoj Kanli Kuli. 'Iskra' je film minijaturnog budžeta, čija skromnost nije spriječila autora Gojka Brkuljana da pokaže svu svoju zanatsku vještinu i talenat. Suptilno tretirajući žanrovske odrednice reditelj pomjera granice domaćeg i regionalnog filma, i najavljuje autorsku karijeru koju vrijedi pomno pratiti”, ističe selektor Marinović.

On je podsjetio da će u selekciji “Kino Orjen” biti prikazani filmove velikana, poput “Ustava Republike Hrvatske” Rajka Grlića, komedije izuzetne političke tematike i “Noćno življenje” Damjana Kozlea, koji se kroz žanrovski neobičnu kombinaciju trilera i drame, bavi tematikom tabloidnog društva.

“Posebno nam je zadovoljstvo što u ovom programu imamo i film možda najuzbudljivijeg mladog autora hrvatske kinematografije - 'Goran' Nevia Marasovića, čiji je Vis-a'-Vis prije par godina oduševio publiku Kanli Kule. Takođe tu je i internacionalna premijera filma 'Afterparti' Luke Bursaća, nagrađenog na beogradskom Festu kao i dugo iščekivana ekranizacija čuvene predstave 'Oslobođenje Skoplja' u režiji Radeta i Danila Šerbedžije. Imavši u vidu da su u selekciji i 'Biser Bojane' Milana Karadžića i 'Igla ispod praga' Ivana Marinovića (izvan konkurencije), čak četiri domaća filma na festivalu su jasan znak sve bržeg razvitka crnogorske kinematografije. Nagradu “Živko Nikolić”, koja je prolazila kroz različite faze od ustanovljivanja, sada postavljamo kao značajniju i prestižniju, a ne usputnu i protokolarnu. Ova nagrada će se od sada vezivati uz najhrabriji i najuzbudljiviji film selekcije “Kino Orjen”, programa u kojem se autori nisu plašili da zađu u manje popularne i definisane prostore i teme. Jednako važnim smatramo i uvođenje glasanja za najbolji film po izboru publike u istoj selekciji”, zaključuje Marinović.

Bonus video: