IZREČENA PRESUDA

Ljekari osuđeni za infekciju beba: Dvoje ide u zatvor, dvoje u kućni pritvor

Tomislav Jeremić, i Haka Tahirović kažnjeni na sedam mjeseci zatvora, a Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević na šest mjeseci kućnog pritvora
202 pregleda 0 komentar(a)
Tomislav Jeremić, Haka Tahirović, Zvonko Puletić, Jela Cimbaljević, Foto: Jadranka Ćetković
Tomislav Jeremić, Haka Tahirović, Zvonko Puletić, Jela Cimbaljević, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 04.04.2019. 22:48h

Ljekari optuženi zbog infekcije pet beba u bjelopoljskoj Opštoj bolnici osuđeni su na višemjesečne kazne, od čega dvoje na kazne zatvora, dok će dvoje biti u kućnom pritvoru.

Tomislav Jeremić, i Haka Tahirović kažnjeni su sa sedam mjeseci zatvora, a Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević sa šest mjeseci kućnog pritvora.

Ljekari su se optužnicom teretili za teško djelo protiv zdravlja ljudi, jer nijesu spriječili izbijanje infekcije u porodilištu u novembru 2014.

Optužnicom je predstavljeno da okrivljeni Tomislav Jeremić,  kao direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju, Zoran Puletić kao načelnik Ginekološko – akušerskog odjeljenja i Haka Tahirović , kao načelnica Dječijeg odjeljenja i Odsjeka za neonatologiju, te Jela Cimbaljević kao specijalista pedijatrije, nijesu postupali po propisima kojima se određuju mjere za suzbijanje i sprječavanje opasne zarazne bolesti.

Okrivljeni Jeremić u bolnici nije postupio u skladu sa propisima i obrazovao tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija.  Okrivljeni Jeremić, Puletć i Tahirović su prekršili propise i time što nisu preduzeli odgovarajuće higijenske mjere na Ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju, tako što nijesu obavljali redovnu bakteriološku kontrolu sredine na ovim Odjeljenjima, niti su nalagali uzimanje briseva sa radnih površina, uređaja, opreme i sanitetskog materijala, kao i sanitarnu kontrolu zaposlenih na Odjeljenjima. 

Prilikom prijema, stoji dalje u optužnici, dr Puletić prilikom prijema na Ginekološko odjeljenje nije naložio uzimanje vaginalnih briseva trudnicama prije porođaja. Sve to dovelo je do lošeg higijensko-epidemiološkog statusa na Ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju, zbog čega je došlo do infekcije uzrokovane patogenim bakterijama i obolijevanja od opasne zarazne bolesti – neonatalne sepse petoro novorođenčadi, od kojih je jedno preminulo. Okrivljeni i pored dva evidentirana slučaja opasne zarazne bolesti nijesu odmah preduzeli mjere radi suzbijanja bolničke infekcije, tako da je na Odjeljenjima nastavljen rad pod istim higijenskim uslovima.

Okrivljena Cimbaljević u periodu od 02.11.2014.godine do 12.11.2014.godine, u svojstvu ljekara specijaliste pedijatrije, nije postupala u skladu sa propisima zato što nakon prijema dvoje novorođenčadi i sumnje, a kasnije i postavljanja dijagnoze opasne zarazne bolesti, to nije prijavila.

Zbog neprijavljivanja pojave neonatalne sepse nastavljen je rad na Odsjeku za neonatologiju na koje su kasnije primljena još tri novorođenčeta. Sva tri novorođenčeta, takođe su se razboljela, od opasne zarazne bolesti.

Uslijed uspostavljanja  dijagnoze neonatalne sepse kod  jednog novorođenčeta nastupila je smrt u Kliničkom centru Crne Gore, gdje su bebe bile upućena na dalje liječenje. 

Preporučujemo za Vas