Prihvaćeno jemstvo hakera iz BG: Čujović za slobodu daje 230.000 eura

Optuženi za računarske prevare može da se brani sa slobode kad u depozit podgoričkog Višeg suda uplati 230.000 eura
241 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Čujović, Foto: Savo Prelević
Miloš Čujović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.07.2017. 06:58h

Beograđaninu Milošu Čujoviću zvanom Čujke, biće ukinut pritvor pod uslovom da u depozit Višeg suda uplati 230.000 eura.

To je odlučio podgorički Viši sud, koji je prihvatio predlog za jemstvo optuženog za računarske prevare.

Portparolka tog suda, Aida Muzurović kazala je da je Čujović ponudio 230.000 eura u zamjenu da se mu sud ukine pritvor i dozvoli mu da se u nastavku suđenja brani sa slobode.

Sud je Čujoviću odredio i mjeru nadzora - zabrana napuštanja boravišta teritorije Podgorice i obaveza povremenog javljanja državnom organu.

“Optuženi će biti pušten iz pritvora nakon što položi navedeni novčani iznos u sudski depozit”, kazala je Muzurovićeva.

Protiv Čujovića se u Višem sudu vode dva postupka zbog optužbi da je sa još nekoliko optuženih hakovao bankarske račune i sa njih “skidao” novac.

Prema navodima jedne optužnice, Nebojša Bošković je organizovao kriminalno udruženje sa Milošem Čujovićem. Kriminalni plan skovali su u ćeliji Istražnog zatvora, u kojoj su bili cimeri.

Prema toj optužnici Beograđanin se od 1. januara do septembra 2013. godine, dok se nalazio u Istražnom zatvoru u Spužu, koristeći programerske vještine, predstavljao službenicima inostranih banaka kao vlasnik žiro računa.

U sudnici je priznao da je bankarskim službenicima davao instrukcije da se sa deviznih računa otvorenih u inostranim bankama izvrši prenos novca na devizne račune više osoba. Prema optužnici, Bošković i Čujović su sebi pribavili imovinsku korist od 1.446.171,80 eura.

Od tog iznosa sud je blokirao 249.425 eura.

Tužilaštvo sumnjiči Natašu S. Golović da je umišljajno pomogla Čujoviću i Boškoviću.

U drugom predmetu sudi mu se zbog prevare iz 2006. godine.

Optužen je da je u nekoliko navrata skinuo velike sume novca sa tuđih računa u inostranstvu i na taj način oštetio banke za nekoliko miliona eura.

Čujović je pravosnažno osuđen presudom Apelacionog suda za prevare i kriminalno udruživanje. Za krivično djelo kriminalno udruživanje i prevara, u podgoričkom Višem sudu osuđen je na šest i po godina zatvora. Presudom Apelacionom suda prvostepena presuda je preinačena u djelu odluke o kazni u odnosu na optuženog Čujovića, pa je za navedena krivična djela osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci. Prema navodima te optužnice, grupa okrivljenih uspjela je da sa tuđih bankarskih računa iz inostranstva “skine” 1.186.673 eura, od čega su podigli 223.516,17 eura.