Vremeplov: Ugroženima subvencije za struju po 11,2 eura

Vlada je usvojila poseban program subvencioniranja, koji će se odnositi na korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice, lične invalidnine, njege i pomoći drugog lica, smještaja u drugu porodicu, kao i prava na materijalno obezbjeđenje boraca
0 komentar(a)
Struja, računi za struju, epcg, cijena struje, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Struja, računi za struju, epcg, cijena struje, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Ažurirano: 27.07.2017. 07:50h

Preko 20,8 hiljada socijalno ugroženih domaćinstava u Crnoj Gori dobijaće od 1. oktobra od Vlade mjesečno 11,2 eura subvencije za zadovoljavanje minimalnih potreba za toplotnu i električnu energiju, što je trećina prosječnog računa za struju.

Vlada je usvojila poseban program subvencioniranja, koji će se odnositi na korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice, lične invalidnine, njege i pomoći drugog lica, smještaja u drugu porodicu, kao i prava na materijalno obezbjeđenje boraca.

Iz Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja objašnjavaju da su do iznosa prosječnog računa za električnu i toplotnu energiju, došli tako što su ukalkulisali sve potrebno jednom domaćinstvu da bi moglo normalno da funkcioniše.

“Tu je uračunata količina energije koja je potrebna za ogrijev, za pripremu sanitarne vode, kao i hrane, zatim osvjetljenje, pranje rublja i posuđa”, kažu u Ministarstvu.

Oni navode da u skladu sa trenutnim cijenama prosječan račun iznosi za struju iznosi 37,23 eura.

Novac će biti isplaćivan svaka tri mjeseca kako bi te kategorije građana dobile veću količinu novca, “koja bi pogotovo mogla da posluži onima koji se griju na drva”.

Primjena programa oročena je na godinu, jer će toliko važiti sadašnje cijene električne energije, nakon čega će Regulatorna agencija za energetiku početi novi ciklus izmjena tarifa.

Bonus video: