Inspektorka radi, a sumnjiče je za opstrukciju istraga

Iz MUP-a odgovorili IA da Unutrašnja kontrola ne vodi nijedan predmet protiv Delićeve
306 pregleda 2 komentar(a)
zgrada MUP. MUP, Foto: Savo Prelević
zgrada MUP. MUP, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.07.2017. 06:00h

Inspektorka Daliborka Delić, koja se sumnjiči da je opstruirala istrage protiv kriminalnih klanova, nije suspendovana i protiv nje se ne vodi disciplinski postupak.

To je Institutu Alternativa odgovoreno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, saopštila je juče istraživačica javnih politika u IA Dina Bajramspahić.

Ona je ocijenila da je MUP-ov sistem za utvrđivanje odgovornosti potpuno neefikasan u borbi protiv policijskih službenika koji su navodno zloupotrijebili službenu dužnost.

“Iako je prošlo sedam mjeseci od kada su mediji objavili da su pokrenuta dva disciplinska postupka protiv policijske službenice D. D. za težu povredu službene dužnosti, IA je dobio zvaničan odgovor od MUP-a da službenica nije suspendovana, da unutrašnja kontrola ne vodi nijedan predmet protiv nje, a da Disciplinska komisija faktički nije donijela nijednu odluku”, saopštila je Bajramspahić.

Ona objašnjava da bi po zakonu, u slučaju da Disciplinska komisija utvrdi njenu odgovornost u ta dva predmeta, Delićevoj mogla biti izrečena mjera prestanka radnog odnosa.

“Prema navodima u medijima, 'utvrđeno je da inspektorka nije provjerila DNK u 427 predmeta, a u elektronsku bazu predmeta Interpola unijela je netačne podatke da je po navedenim predmetima postupljeno i da su završeni”. Među podacima su navodno i informacije o kretanju bezbjednosno interesantnih lica iz Podgorice, Kotora, Bara i Budve, kojima je inspektorka navodno pomagala. Sa druge strane, sumnja se da je neovlašćeno provjeravala lične podatke za 56 lica”, piše u saopštenju koje potpisuje Bajramspahićeva.

Ona je istakla da ih je odgovor MUP-a iznenadio.

“Kako je moguće da službenica koja se sumnjiči da je opstruirala istrage protiv kriminalnih klanova nije suspendovana, odnosno donoseno hitno rješenje o privremenom ograničenju službene dužnosti u skladu sa članom 108 Zakona o unutrašnjim poslovima? Logika suspenzije je da se onomogući dalja zloupotreba policijskih ovlašćenja službenika i nanošenje štete policijskim poslovima od strane službenika/ce koji se sumnjiči za teške povrede službene dužnosti”, pitala je istraživačica iz IA.

Bonus video: