Prezir prema konvenciji

“U pričama je moj pogled na svijet i posvećujem ih Baru u kojem sam odrasla”, poručila je Tanja Sekulić
63 pregleda 2 komentar(a)
pisanje, kolumna, Foto: Pixabay.com
pisanje, kolumna, Foto: Pixabay.com
Ažurirano: 26.07.2017. 13:41h

Književni prvijenac Baranke Tanje Sekulić, zbirka priča “Iz dnevnika“, promovisan je za ovakve prilike u netipičnom, ali, u kontekstu djela, sasvim odgovarajućem ambijentu - na stepeništu iza Dvorca kralja Nikole. Pred mnogobrojnim prijateljima, Sekulićeva je predstavila svoje urbane literarne vinjete objavljene u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja.

Profesorica književnosti Vesna Pavićević akcentovala je da je autorka često “hodala po ivici noža”, sa prezirom prema životnim konvencionalnostima, te da u ovom djelu odstupa “od intimističko-refleksivnog karaktera dnevnika” svojim jednostavnim i bespoštednim, “na momente izazivačkim jezikom”.

“Svaka od priča je za sebe i može se čitati nezavisno od ostalih, ali, Tanja se ipak labavo drži hronologije, od djetinjstva naratorke i junakinje Vanje do dana njenog odrastanja. Kohezioni faktor ovih priča je glas naratorke. Čitaoca ovo djelo drži prikovanog za sebe magnetizmom svog narativnog tkanja koje izaziva gorčinu, tugu, melanholiju, žal za prošlim vremenima i ljudima”, rekla je Pavićević.

Đorđe Gregović je pročitao priču “Para para Ameriko”, ukazujući da je danas uspjeh imati hrabrosti da se iznesu “sve svoje priče koje pamtiš” i životna iskustva nerijetko “tonirana tamnim bojama”. On je ocijenio da je ovo djelo pravi životopis “američki ispričan u stilu surove novinarske prakse”. O druženju sa autorkom govorila je i njena prijateljica Đulija Duškić Pljakić.

“U pričama je moj pogled na svijet i posvećujem ih Baru u kojem sam odrasla”, poručila je Sekulićeva, čiju su promociju obogatile i fotografije Nade Vojinović.

Bonus video: