Britanska vlada: Navodi da smo blizu dogovora s EU su spekulacije

52 pregleda 0 komentar(a)
Velika Britanija, Irska, EU, Foto: Reuters
Velika Britanija, Irska, EU, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.11.2018. 17:44h

Kabinet britanske premijerke Tereze Mej odbacio je danas kao spekulacije medijske navode da su Velika Britanija i EU blizu postizanja dogovora o razlazu pošto je postignut kompromis o spornom pitanju irske granice poslije Bregzita.

Britanska vlada je navela da su "pregovori u toku" i da izvještaj Sandej tajmsa da je postignut dogovor o budućem carinskom režimu na granici Irske i Sjeverne Irske predstavlja "spekulaciju", prenosi Asošiejted pres.

Sandej tajms je danas objavio da su London i Brisel postigli dogovor da Velika Britanija privremeno ostane u carinskoj uniji sa EU poslije Bregzita, čime bi bila izbjegnuta tvrda granica sa Irskom.

Pozivajući se na izvore bliske pregovaračima, list je naveo da je Mej dobila ustupke od EU i da je Brisel pristao da u sporazumu o budućim odnosima stoji da će u carinskoj uniji ostati cijela teritorija Velike Britanije.

Prema pisanju lista, EU je navodno prihvatila provjeru robe u fabrikama ili prodavnicima, a ne na granici.

Velika Britanija treba da izađe iz EU 29. marta 2019. godine, ali zbog neslaganja oko pitanja irske granice London i Brisel još nisu postigli dogovor o uslovima razlaza.

Britanski i evropski zvaničnici izjavljivali su prethodnih dana da je postizanje dogovora blizu i da bi on mogao da bude potvrđen tokom novembra.

Zamjenik britanske premijerke Dejvid Lidington rekao je u petak da su pregovarači "veoma blizu" postizanju sporazuma, a zamjenik irskog premijera Sajmon Kovenej kazao je da "misli da je moguće da dogovor bude postignut u novembru".

Preporučujemo za Vas