Suočavanje sa istinom o duhu vremena u kojem mi živimo

U takmičarskoj selekciji festivala biće prikazano osam filmova
86 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Marinović, Foto: Slavica Kosić
Ivan Marinović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 26.07.2017. 13:31h

Na Filmskom festivalu Herceg Novi-Montenegro film festival koji će biti održan od 1. do 7. avgusta, u takmičarskoj selekciji biće prikazano osam filmova. Ovogodišnji selektor reditelj Ivan Marinović tvrdi da je riječ o probranim filmovima regionalne produkcije, koji pripadaju domenu veoma komunikativnog arthouse filma.

“Ti filmovi se bave promišljenom kritičkom analizom današnje Evrope, uključujući kako Evropsku uniju, tako i zemlje koje njoj streme, kroz prizmu jedinstvenih filmskih junaka. Izbjegavajući opšta mjesta, odabrani filmovi nas suočavaju sa istinom o duhu vremena u kojem živimo”, ističe Marinović.

Kaže da je privilegija što će na hercegnovskom festivalu regionalnu premijeru imati film "Muškarci ne plaču" Alena Drljevića.

“Taj snažni glumački film, uz obilje adekvatne ironije, nam otkriva nove dimenzije sukoba unutar jugoslovenskog prostora”.

“Kada dan nije imao ime” Teone Mitevske, autorke dobro poznate novskoj publici, dolazi nakon uspješnog prikazivanja u Berlinu. Kroz subverzivan tretman tragičnog makedonskog slučaja “monstrum” o kome se i u crnogorskim medijima pisalo, autorka traži uzroke balkanskih sukoba, i razotkriva usađeni mačizam kao korijen problema u kojoj se ne samo Makedonija, već i čitav region nalazi.

“Rekvijem za gospođu J.” je film savršeno duhovite vizuelne stilizacije koja se rijetko viđa u regionalnoj produkciji. Vješto izgrađen autorski stil daje antitežu narativu koji kroz depresiju glavne junakinje oslikava posebno komplikovan sociološki trenutak u Srbiji danas.

"Ne gledaj mi u pjat" je slojevito debitantsko ostvarenje Hane Jušić, koje će u Herceg Novom posebno rezonovati sa domaćom publikom zbog mentalitetske sličnosti njenih junaka sa našim primorskim mentalitetom.

“Slava” je nakon tihog početka festivalskog ciklusa u Lokarnu, sa vremenom postala pravi festivalski teškaš koji osvaja pregršt nagrada širom Evrope. Priča o tragičnom kočničaru Canku, koji je spreman da okrene svijet licemjernih državnih institucija naopako, kako bi povratio svoje dostojanstvo, simbolički opisuje trenutnu EU politiku. Evropskom problematikom se bavi i "Fikser" Adriana Situarua, (jedan od eklektičnijih glasova rumunskog novog talasa) koji se prvi put predstavlja publici u Crnoj Gori. “Toplotni udar” je crna komedija koja se bavi bolnom tematikom prolaska kroz krizu srednjog doba jednog muškarca na primorju. “Napolju” stiže iz Kana gdje je mađarsko-slovački reditelj Gyuri Kristof premijerno prikazao svoj debi.

“Kroz suptilni humor i simboličko seciranje EU sistema ovaj film usput širi postavljene granice, i tako zalazeći pričom u zemlje sjevernije od regiona jugoistočne Evrope, daje znak da bi glavni takmičarski program u budućnosti mogao da postane još otvoreniji, te da u godinama koje dolaze novskoj publici omogući još bolji i dalji pogled na savremeni evropski film”, obrazlaže Marinović.

“Ako ovogodišnjem programu pristupimo istinski otvorenih očiju, ne tražeći eskapizam, vidjećemo da se pred nama otvaraju neke korisne sumnje, kao i veoma važna preispitivanja vrijednosti koje nam se iz dana u dan nameću”, uvjeren je selektor festivala.

Da Herceg Novi postane obavezna filmska stanica

Marinović ističe da se ove godine postavljaju nove smjernice i okvire koje smatra nužnima kako bi festival nastavio da se kvalitativno izdiže u odnosu na prethodna izdanja.

“Festival gradimo sa ciljem da u svojoj četvrtoj deceniji zasluži vidljivije mjesto na mapi evropskih filmskih festivala, i da Herceg Novi konačno postane obavezna stanica svim akterima regionalnog i evropskog filma”, poručuje selektor FFHN reditelj Ivan Marinović.

Bonus video: