Prava fotografija pobijedila AI

Majls Estrej diskvalifikovan jer je svojim radom pobijedio u konkurenciji za najbolje AI generisanu fotografiju

1259 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Fotograf Majls Estrej diskvalifikovan je iz takmičenja u kategoriji AI fotografije nakon što je ustanovljeno da je njegova pobjednička fotografija bila prava.

On je u takmičenju “1839 Color Photography Award” za najbolju fotografiju kreiranu uz pomoć AI (vještačke inteligencije) konkurisao sa fotografijom koja prikazuje flamingosa živopisne roze boje na bijeloj pozadini.

Njega je stručni žiri smjestio na treće mjesto, ali je u konkurenciji glasova publike osvojio prvo.

“Želio sam da dokažem da priroda i dalje može pobijediti mašine i da su pravi rad i pravi stvaraoci i dalje značajni”, kazao je Estrej za medije.

“Kada sam vidio da AI generisane fotografije pobjeđuju one prave u takmičenjima, počeo sam da razmišljam o tome da okrenem priču i konkurišem sa pravom fotografijom u AI konkurenciji”, dodao je on.

Članove stručnog žirija činili su zaposleni iz kompanija The New York Times, Getty Images, Phaidon Press, Cristie’s i Maddox Gallery, a očigledno niko od njih nije uočio da je Estrejeva fotografija prava.

Takmičenje “1839” ima veliki broj kategorija, a samo se pomenuta AI izdvaja jer jedina ne uključuje fotoaparat. Ostale kategorije dijele se na oblasti poput arhitekture, životnog stila i filma.

I organizatori takmičenja su se oglasili i obrazložili da iako poštuju Estrejevu “moćnu poruku” moraju ga diskvalifikovati iz obzira prema drugim učesnicima.

“Naše kategorije su jasne i propozicije su tu kako bi sve bilo fer i čisto za sve učesnike. Svaka kategorija ima svoje kriterijume koje fotografije moraju ispuniti. Njegov rad to nije učinio jer je u pitanju kategorija AI generisane slike. Razumijemo poentu, ali želimo da spriječimo druge umjetnike da učine isto”, poručili su iz organizacije.

“Ipak, nadamo se da će ovaj događaj podići svijest i biti poruka nade drugim fotografima koji su zabrinuti zbog AI”, poručuje se u saopštenju za medije.

Do sada se dešavalo obrnuto, pa su često impresivne AI generisane fotografije pobjeđivale one prave, a članovi žirija nijesu uspijevali da uoče razliku.

Najpoznatiji takav slučaj bio je je na takmičenju “Sony World Photography Awards” Boris Eldagsen tobio nagradu u kreativnoj kategoriji 2023. godine.

Ovoga puta, Estrej je kako sam kaže “pobijedio mašine”.

“AI generisani sadržaj je trenutno vrlo bitna tema, naročito među umjetnicima. Aktivna je debata od javnog značaja o dobrim i lošim stranama ove tehnologije koja mijenja pravila igre i ja sam želio da doprinesem tome. Drago mi je što je ovaj eksperiment potvrdio moju hipotezu – ne postoji ništa fantastičnije i kreativnije od majke prirode”, poručio je fotograf.

Bonus video: